Υπουργείο Εργασίας: Οι 6 στόχοι για το 2025

υπουργείο Εργασίας

INTIME

Η τόνωση της απασχόλησης, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και σε άλλους κλάδους, η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ και ακόμα τρία μέτρα είναι οι στόχοι ου έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας για το 2025, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το οποίο επικαλείται δηλώσεις της υπουργού Νίκης Κεραμέως στην Βουλή.

Σύμφωνα με όσα έχει πει η υπουργός τα σχέδια του υπουργείου εστιάζουν στους εξής τομείς:

1. Τόνωση της απασχόλησης και διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

2. Επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Το 2024 επεκτάθηκε η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Ήταν ήδη σε ισχύ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης. Το μέτρο αφορά πάνω από 750.000 εργαζόμενους. Τον προσεχή Μάρτιο θα γίνει πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τουρισμό και εστίαση και εντός του έτους θα ακολουθήσει η πιλοτική εφαρμογή και σε άλλους κλάδους.

3. Αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ. Το 2025 θα προχωρήσει η περαιτέρω αναμόρφωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας με την απλούστευση διαδικασιών, τη μείωση ανάγκης για φυσική παρουσία στο ΚΕΠΑ και τον δραστικό περιορισμό αναβολών και καθυστερήσεων.

4. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον κατώτατο μισθό, ξεκινά σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ο διάλογος για την κατάρτιση και έκδοση Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

5. Ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με δύο έργα: πρώτον, την ψηφιακή αποτύπωση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων, όπου όλες οι καρτέλες ενσήμων με τις χειρόγραφες αναφορές ψηφιοποιούνται και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης όλο αυτό το υλικό γίνεται επεξεργάσιμο για να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη έκδοση συντάξεων. Δεύτερο έργο είναι η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

6. Περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος: Μετά την αύξηση – κατά 2,4% – των συντάξεων, αναμενεςται αύξηση στα κατώτατα όρια μισθών του ιδιωτικού τομέα και η οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο. Στόχος είναι υπάρξει στο εξής ένας κατώτατος μισθός ενιαίος για όλους.

Exit mobile version