Του Τάσου Δασόπουλου
Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ολόκληρο τον φάκελο παρουσιάσεων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στις συνεδριάσεις Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα.
Ειδικότερα στο φάκελο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δηλαδή ταχύτερα από το βασικό σενάριο του μνημονίου αν γίνει αποδεκτό η πρόταση της Αθήνας για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στο διηνεκές με βάση στοιχεία του ΔΝΤ ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργού οικονομικών στο έκτακτο Eurorgoup της 11/2 και το επίσημο της 16/2.».
Στο φάκελο με τις εισηγήσεις και τα κείμενα που διακινήθηκαν στις δύο συνόδους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που έδωσε πριν λίγο στην δημοσιότητας το ΥΠΟΙΚ αναδεικνύονται τα βασικά σημεία των επιχιειρημάτων του έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη στις επίσημες συναντήσεις των τελευταίων ημερών.
Σε όλες τους τις εισηγήσεις ο υπουργός οικονομικών αναδεικνύει την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρεί από το 15,8% του ΑΕΠ το 2009 σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015.
Δεσμεύεται επίσης στην συνέχιση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και το επόμενο διάστημα αλλά όχι χωρίς αλλαγές στο βασικό πρόγραμμα διάσωσης το οποίο έχει λάθος στόχευση.
Ζητά επίσης ένα πρόγραμμα γέφυρά που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική Κυβέρνηση να κάνει την απαιτούμενες αλλαγές ώστε το πρόγραμμα να γίνει βιώσιμο.
Σε επίπεδο της χρηματοδότησης ζητά την άδεια να αυξήσει την οροφή έκδοσης των εντόκων γραμματίων ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην οικονομία λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσαν οι πρόσφατες εκλογές . Ζητά ακόμη να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Και στα δύο Eurorgoup , ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε ρητά σε τρεις ελληνικές δεσμεύσεις:
– Tην τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.
– Μορατόριουμ σε μέτρα που να θέτουν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (σε διάφορα σημεία των κειμένων γίνεται αναφορά σε μονομερείς ενέργειες, όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών ή μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση αλλά με δέσμευση λήψης υποκατάστατων μέτρων).
– Πάγωμα του αρχικού αιτήματος της Κυβέρνησης για άμεση απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Ωστόσο, ειδική αναφορά έκανε στη χρήση των υπολοίπων του ΤΧΣ με στόχο την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για δράσεις μείωσης των 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα λάβει μέτρα που ζητούνται και εκτιμώνται ως υφεσιακά, όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ΦΠΑ.
Μεταρρυθμίσεις
Στην παρουσίαση του στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Γ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στους εξής τομείς:
– Την αντιμτπώπιση της γραφειοκρατίας.
– Την πλήρη ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης.
– Την δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος .
Την δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
– Την διάλυση των καρτέλ σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Δημοσιονομικοί στόχοι – χρηματοδότησης
Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους οι υπουργός στις εισηγήσεις τους ζήτησε από τους εταίρους του:
– Συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015.
Την αντικατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, που θεωρεί ανέφικτο για το 2015, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
-Προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές, ζητά συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων, πρόσθετες δόσεις από το ΔΝΤ, καθώς και απελευθέρωση αχρησιμοποίητων πόρων του EFSF από το Eurogroup.
Στο επίπεδο της χρηματοδότησης στην ομιλία του στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε για τη μεταβατική περίοδο 4-6 μηνών, με στόχο, όπως είπε, να βρεθεί κοινό έδαφος και να αποφευχθεί μια “πολιτική αποτυχία” Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε:
– Την μεταβίβαση απευθείας απο την ΕΚΤ στο ΔΝΤ των 1,9 δισ. ευρώ κερδών από ομόλογα,
– Ελαστικότερες συνθήκες στην χρηματοδότηση από τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες
– Την αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο Eurorgroup όπως αποδεικνύεται τα μέτωπα που εξετάστηκαν ήταν:
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπου σημειώθηκε καλή πρόοδος στον προσδιορισμό των τομέων όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την τρέχουσα ατζέντα μεταρρυθμίσεων: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση συλλογής εσόδων, διαχείριση δημόσιων οικονομικών, αντιμετώπιση διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημόσιων συμβάσεων, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα βιομηχανικά δίκτυα και τους ανταγωνιστικούς τομείς.
Την συμφωνία ότι χρειάζεται χρόνο ούτως ώστε η κυβέρνηση να προβεί σε μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς.».
Να υπενθυμίσουμε πως ο φάκελος περιλαμβάνει τις δύο ομιλίες του ΥΠΟΙΚ στα δύο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου, δύο non paper που κατατέθηκαν στις ίδιες συναντήσεις από την ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και ειδικών αναφορών για τα αποτελέσματα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έλαβαν χώρα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.
Δημοσιοποιούνται ακόμη το προσχέδιο Moscovici αλλά και το σχέδιο δήλωσης του τελευταίου Eurogroup -γνωστό ως σχέδιο Dijsselbloem- που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε όλο το non-paper της διαπραγμάτευσης…