Υπογραφή σύμβασης για έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη – Τσίπρας: Η συμφωνία σηματοδοτεί αξιοποίηση της ΑΟΖ μας- BINTEO

Τη σημασία της σύμβασης που υπογράφτηκε με την κοινοπραξία “Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ” για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του σε ειδική τελετή, σημειώνοντας πως αυτή η συμφωνία “σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής”, αλλά και ότι “οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται”.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, “σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής” και έκανε λόγο για ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, που ανοίγει, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτά τα οφέλη, είπε, θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.


Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η συμφωνία αυτή “δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη”.

Προχωράμε στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου

Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, “προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια” για να συμπληρώσει με νόημα ότι “προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία “γέφυρα” για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.




Exit mobile version