Ασφαλιστικό (περικοπή των συντάξεων), εργασιακά και αντισταθμιστικά μπορεί να μεταθέσουν τη συνολική συμφωνία ακόμη και μετά τον Μάιο, αν το οικονομικό επιτελείο δεν κάνει και νέες υποχωρήσεις.
Η μείωση του αφορολόγητου θα ακολουθήσει την λογική της μείωσης που έγινε τον περασμένο Μάιο ότι από τα 9.505 ευρώ μειώθηκε στα 8.636 για άγαμους και συνταξιούχους.
Το ύψος του θα είναι χαμηλότερο για τους άγαμους και τους συνταξιούχους (στα 5.500 ) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων μέχρι και τα 6500 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω.
Ωστόσο, η καταβύθιση του αφορολόγητου δημιουργεί πρόβλημα στη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά 50% σε μια δόση που ζητεί το ΔΝΤ για το 2020.
Αν το οικονομικό επιτελείο δεχθεί και αυτό το μέτρο, το χτύπημα για τους συνταξιούχους θα είναι διπλό, αφού οι συνταξιούχοι των 700 – 800 ευρώ θα δουν και τους φόρους τους να αυξάνονται και το εισόδημά τους να μειώνεται.
Η λύση που προτείνει το οικονομικό επιτελείο για σταδιακή μείωση των συντάξεων σε μια τριετία με αρχή το 2020 και ολοκλήρωση του 2023 είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να περάσει.
Τούτο, διότι το ΔΝΤ επιμένει ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου είναι λειψό και συντηρεί το τεράστιο έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού και οι αυξήσεις των εισφορών στους μελλοντικούς συνταξιούχους δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το οποίο παραμένει δημοσιονομική «βόμβα».
Το εργασιακό είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις και της ίδιας της υπουργού Εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου, η διαφορά με το ΔΝΤ είναι «ιδεολογική», αφού το Ταμείο ζητεί πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλαγή της διαδικασίας για τις απεργίες και επαναφορά του Lock out.
Στα αντισταθμιστικά μέτρα υπάρχει πολλαπλό πρόγραμμα. Υποτίθεται ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί το 2019.
Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προτείνει ένα αξιόπιστο τρόπο έγκαιρης πρόβλεψης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2019 κάτι που ακόμη δεν υπάρχει και είναι αυτονόητο ότι θα είναι δύσκολο να περάσει να δεν συμφωνήσει και το ΔΝΤ.
Έως τώρα το Ταμείο συμφωνεί μόνο στη μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και ίσως και στην μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Μάχη χαρακωμάτων
Την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα θα αρχίσουν οι τηλεδιασκέψεις τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κορυφής χωρίς κανείς να πιστεύει ότι μπορεί να κλείσει κάτι έως και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν περιμένουν από τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τίποτα παραπάνω από μια παραδοχή της προόδου των διαπραγματεύσεων ανανεώνοντας το χρονικό ορόσημο για τελική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Πληροφορίες θέλουν πιο πιθανή μια ώθηση στο ελληνικό θέμα την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στια 22-23 Απριλίου, με προοπτική να υπάρξει τελική συμφωνία έως και το μεθεπόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου.