Υπό την ευθύνη νέας Γενικής Γραμματείας θέτει τη χάραξη και το συντονισμό της εθνικής ψηφιακής πολιτικής η κυβέρνηση. Μέσα στις επόμενες μέρες θεσμοθετείται η Γενική Γραμματεία, η οποία θα αναφέρεται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και θα είναι αρμόδια για την ψηφιακή πολιτική της χώρας.
Τη θεσμοθέτηση της νέας Γενικής Γραμματείας ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και τουρισμού, κ. Αλέξης Χαρίτσης. Η νέα Γραμματεία ενέχει το ρόλο μιας κεντρικής δομής λήψης αποφάσεων για τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου. “Ο φορέας αυτός είναι πάγιο αίτημα του χώρου της πληροφορικής για χρόνια. Θα σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο κάθε φορέας να προκηρύσσει έργα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες ανάγκες του κράτους. Θα υπάρχει, πλέον, κεντρικός σχεδιασμός και κάθε έργο θα εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου”, τόνισε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του ICT Forum.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η ανάγκη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τις ΤΠΕ συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή για τη “βελτίωση της διοίκησης των έργων πληροφορικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία έχει προκύψει, ακριβώς, λόγω της αναποτελεσματικότητας με την οποία γινόταν η διαχείριση των ΤΠΕ, στο ΕΣΠΑ, έως σήμερα”.
Ο κ. Χαρίτσης – από το βήμα του συνεδρίου – αναφέρθηκε τόσο στα έργα της τρέχουσας, όσο και της νέας Προγραμματικής Περιόδου, που συνδέονται με τις ΤΠΕ. Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, σημείωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλες οι νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες, προκειμένου να υπάρξει ώθηση επενδυτικών πόρων και στον τομέα της Ψηφιακής Σύγκλισης ξεκινώντας το νέο ΕΣΠΑ. “Οι υπηρεσίες μας εργάζονται πυρετωδώς για να μην παρακωλυθεί η πληρωμή κανενός έργου. Από την πλευρά μας, θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διευκόλυνση των δικαιούχων, όπως πράξαμε πολύ πρόσφατα με το Ict4growth, στο οποίο δόθηκε παράταση της δράσης μέχρι το τέλος του έτους”, ανέφερε ο Υφυπουργός.
Μεγάλα έργα
Ειδικά για τα μεγάλα έργα της τρέχουσας περιόδου, όπως το “Ψηφιακό Σχολείο” και το “Σύζευξις ΙΙ”, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους, μέσα από τον επανασχεδιασμό, προκειμένου, όπως είπε, να τεθούν“σε πιο ρεαλιστικές διαστάσεις για να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας”.
Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ (2014 – 2020), ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα “είναι η άρση των αιρεσιμοτήτων και των αυτοδεσμεύσεων, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι εκταμιεύσεις για έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών της επόμενης περιόδου”.
Συγκεκριμένα, εκπληρώθηκε, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η αιρεσιμότητα 2.2 που αφορούσε στην “Υποδομή δικτύων νέας γενιάς”, που ήταν απαραίτητη για να ξεκινήσουν έργα στο χώρο των Τηλεπικοινωνιών.
“Τους τελευταίους μήνες προχωρήσαμε σε εξυγίανση του ιδιαιτέρως προβληματικού προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, σχεδιάζοντας τη μεταφορά όσων έργων κρίνονταν αναγκαίο στο καινούριο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και απεντάσσοντας έργα που δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα”, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Έρευνα
Ο κ. Χαρίτσης γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι εκπονήθηκαν οι περιφερειακές και η εθνική RIS (οι στρατηγικές για την έξυπνη εξειδίκευση). “Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης αποτελούν ευκαιρία για μια διαφορετική διαδρομή ανάπτυξης και ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα, οι στρατηγικές RIS μπορούν να ενδυναμώσουν τις τάσεις περιφερειακής αποκέντρωσης με τη σημασία που αποδίδουν στην από τα κάτω διαμόρφωση των στρατηγικών”, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η πολιτική στο χώρο της έρευνας και η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία “αποκτά, πλέον, συγκεκριμένο σχεδιασμό και όλα τα σχετιζόμενα έργα θα εκπονούνται και θα υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της ενιαίας στρατηγικής”.