Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος και βάζει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης τις τράπεζες που εποπτεύει.
Από τις 10 Νοεμβρίου τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικές λίστες με την εξέλιξη των καθυστερούμενων οφειλών από επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Ο τρόπος αναφοράς τόσο των «κόκκινων» οφειλών, όσο και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι ανάλογος με τον τρόπο που αναφέρουν και οι υπόλοιπες τράπεζες της Eυρωζώνης τις καθυστερήσεις, ώστε τα μεγέθη να είναι συγκρίσιμα και η εικόνα ξεκάθαρη για τους Ευρωπαίους επόπτες και τους δανειστές.
Ενώ θα είναι και πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση των πλάνων για τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων δανείων. Oπως είναι γνωστό οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν υποβάλει στην ΤτΕ αναλυτικούς στόχους μείωσης ανά κατηγορία δανείων.
Η ενδελεχής παρακολούθηση εν προκειμένω, σύμφωνα με το Έθνος, είναι το «κλειδί» για να προχωρήσουν ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα η νέα Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΕΕ) 102/30.8.2016 της ΤτΕ έχει στόχο:
• Να βελτιωθεί το επίπεδο πληροφόρησης αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, με την ενσωμάτωση περαιτέρω ανάλυσης σε σχέση με συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης ανά κατηγορία δανείου.
• Να παρακολουθείται ο τρόπος εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.
• Να είναι σαφής η εξέλιξη και απόδοση των τύπων ρύθμισης επί των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ακόμα προστέθηκαν δύο νέοι πίνακες, μέσω των οποίων απεικονίζονται απολογιστικά οι βασικοί και πρόσθετοι δείκτες απόδοσης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για υποβολή και παρακολούθηση των εν λόγω δεικτών. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εστιάζει στο μείζον θέμα της διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση και καταρτίζει πακέτο προτάσεων που θα φέρει προς συζήτηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Παράλληλα χθες ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης σε συνέντευξή του στο Reuters σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία από κοινού μιας «κακής τράπεζας» με το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές, ειδικά για τα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι «μαζικές αναγκαστικές πωλήσεις ενεργητικού προβληματικών δανείων σε distress τιμές θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό», δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, καθώς αυτή η πολιτική θα εγείρει σίγουρα ερωτήματα για την επάρκεια των κεφαλαίων, θα πυροδοτήσει εκροή καταθέσεων ξανά, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές.
Στο μεταξύ χθες ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χριστόφορος Στράτος, συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί προκειμένου να βρεθεί δίαυλος καλύτερης συνεννόησης και ευελιξίας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο SSM έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο για τη στελέχωση των ΔΣ, παρότι είναι πρόδηλες οι «ακαμψίες» που δυσχεραίνουν την τοποθέτηση νέων προσώπων.