Η απροθυμία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση προσφύγων προς το Βορρά, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για τη διατήρηση των συνόρων ανοικτών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σήμερα χωρίς σχέδιο έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της στην καλή θέληση της Τουρκίας ενόψει της συνάντησης που θα έχουν στις αρχές Μαρτίου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πρόβλημα οι οικονομικοί μετανάστες
Τις τελευταίες μέρες η μια αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση σε ορισμένα κράτη μέλη, άλλα και η άρνηση τρίτων χωρών να παραλάβουν τους υπηκόους τους, οικονομικούς μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.
Το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και η Αλγερία, απάντησαν αρνητικά στο αίτημα της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, να παίρνουν πίσω τους υπηκόους τους. Η ΕΕ δεν έχει συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής με τις παραπάνω χώρες, οι υπήκοοι των οποίων μέσω Τουρκίας εισέρχονται στην Ελλάδα και από εκεί επιδιώκουν να πάνε στο Βορρά.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ πιέζουν προς το παρόν την Τουρκία να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, επιβάλλοντας βίζα στην είσοδο των υπηκόων τρίτων χωρών στην τουρκική επικράτεια, ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Κομισιόν προετοιμάζεται για τα χειρότερα, δηλαδή μια ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο αποστολής μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας για την περίπτωση που κλείσουν εντελώς τα σύνορα και οι πρόσφυγες εγκλωβιστούν, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Πηγή: DW