Χωρίς ECCL η Ελλάδα μπορεί να απειλήσει το ευρώ

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ενδεχόμενο συστημικό κίνδυνο για το ευρώ φοβάται το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές προτρέποντας τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την παροχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) για την Ελλάδα και την δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στο κείμενο που θα εισαχθεί σήμερα προς έγκριση στο γερμανικό κοινοβούλιο η αναγκαιότητα της έγκρισης της προληπτικής πιστωτικής γραμμής βασίζεται σ εκτιμήσεις της Κομισιόν οι οποίες δεν επισυνάπτονται αλλά τον υπουργείο οικονομικών τις υιοθετεί.

 

Εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές το 2015 και ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει συνέπειες για το ευρώ και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

 

Επικίνδυνες οι αγορές

Προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας του το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό των ελληνικών εκδόσεων δηλαδή της άντλησης 1,5 δις ευρώ τον Απρίλιο μέσω τριετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,75% και 3 δις ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου τον Ιούλιο με επιτόκιο 4,75% και σημειώνει ότι η συνεχής αύξησης των ελληνικών επιτοκίων εγκυμονεί κινδύνους για την έξοδο της στις αγορές.

 

Δάνειο 10,9 δισ. ευρώ

Υπολογίζεται επίσης ότι το ύψος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα ξεπερνά τα 10,9 δις ευρώ θα είναι διάρκειας 12 μηνών και θα προέλθει από το υπόλοιπο του δανείου που έχει δεσμεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για τις Ελληνικές τράπεζες.

¨Όπως τονίζεται το ποσό αυτό δεν θα είναι δάνειο και θα μπορεί να αναληφθεί μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες.

 

Χρήση δανείου μόνο αν…

Εξηγώντας, αναφέρει ότι χρήση της πιστωτικής γραμμής μπορεί να γίνει μόνο αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χρήματος.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την όποια ανησυχία τονίζεται ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε το υπόλοιπο του δανείου να μετατραπεί από δάνειο σε μια ακόμη προληπτική πηγή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα συνεχιστεί και η παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Σημαντική η απόφαση του Βερολίνου

Είναι σαφές ότι η έγκριση της επόμενης μέρας από το Βερολίνο είναι η πιο σημαντική από τις εγκρίσεις και των υπόλοιπων έξι εθνικών κοινοβουλίων που σε μεγάλο βαθμό είναι δορυφόροι της Γερμανίας σε τέτοιες αποφάσεις.

Μαζί με τον Γερμανικό Κοινοβούλιο ή το αργότερο μέχρι και αύριο το απόγευμα της παράταση του ελληνικού προγράμματος μαζί με την πιστωτική γραμμή θα εγκρίνει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΣ  θα αποφασίσει μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την αλλαγή καθεστώτος των κεφαλαίων που είναι γνωστά ως αποθεματικό του ΤΧΣ και υπολογίζονται σήμερα περίπου στα 11,5 δις ευρώ.

 

Exit mobile version