Ξεκινά σήμερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί –με ένα μικρό διάλειμμα συνεδριάσεων λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες- στις 19 Δεκεμβρίου.
Για την κυβέρνηση είναι μια κορυφαία διαδικασία και λογίζεται εκ των πραγμάτων ως ψήφος εμπιστοσύνης. Εξ’ αυτού του λόγου οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και αναμένεται σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου να ενημερώσουν οι υπουργοί τους βουλευτές.
Ψηλά βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα για το 2018 -– έτος εξόδου από το μνημόνιο, σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα- ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη φέτος θα περιοριστεί στο 1,6% αλλά για το 2018 θα ανέβει στο 2,5%. Αντιστοίχως το πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει στο 2,44% -παρά την διανομή μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ -και για του χρόνου προβλέπεται να ανέλθει στο 3,82%.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός φέρνει από την πίσω πόρτα μέτρα -παλιά και νέα- που ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο και ευκολοχώνευτο πακέτο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, τα 813 εκατ. ευρώ είναι μέτρα ολόφρεσκα, κοινώς εφαρμόζονται για πρώτη αλλά δυστυχώς όχι για τελευταία φορά.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ «σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού».
Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι «αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του».
Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις