Χαρίτσης: Η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

“Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες του προσφυγικού ζητήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται ήδη προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών αυτών με την αξιοποίηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης”.

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, στην Άτυπη Υπουργική συνάντηση για τη Χωρική Συνοχή και την Αστική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Λουξεμβούργου (26-27/11/2015).

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην πολιτική Χωρικής Συνοχής, έδωσε έμφαση στη σημασία των χωρικών επιπτώσεων των πολιτικών που εφαρμόζονται, τονίζοντας ότι η χωρική συνοχή αποτελεί αδιαίρετη διάσταση μαζί με την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Τόνισε, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η αναθεώρηση της Εδαφικής Ατζέντας 2020 πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να ενσωματωθούν στη νέα Πολιτική Συνοχής, μετά το 2020.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, o υφυπουργός υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δημιουργούν ένα νέο σύνθετο πλαίσιο για την πολιτική συνοχής, το οποίο, πέραν από τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αφορά και στη χωρική διάσταση. «Συνεπώς, οι πρωτοβουλίες δεν αρκεί να επικεντρώνονται μόνο σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και αυτή είναι μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες του προσφυγικού ζητήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται ήδη προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών αυτών με την αξιοποίηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης».

Είναι σαφές, τόνισε, ο υφυπουργός ότι η προσφυγική κρίση απαιτεί συνολικότερη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση που θα υπερβαίνει τις περιορισμένες έτσι κι αλλιώς δυνατότητες. «Και φυσικά κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εάν, παράλληλα, με τις πολιτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών δεν αντιμετωπιστούν τα αίτια που προκαλούν την προσφυγική κρίση».

Exit mobile version