“Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία εκτόνωση αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία θεωρώ ότι αποπροσανατολίζει από τη μεγάλη εικόνα και από τα ουσιαστικά προβλήματα. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική αντιπαράθεση και όχι παραπολιτική”, είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.
“Πρώτον, το κρίσιμο εδώ είναι το εξής, ότι υπάρχει ένα κοινό πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει υλοποιηθεί και υλοποιείται τώρα, και το οποίο έχει παράξει βελτιωτικά αποτελέσματα για τον χώρο της υγείας. Ένα κοινό πολιτικό σχέδιο στο οποίο έχει συμβάλλει εννοείται και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης. Αυτό είναι το κρίσιμο και αυτό είναι και το κοινό και το συνεκτικό στοιχείο. Οι διαφορές οι χαρακτηριολογικές, ο τρόπος διαχείρισης της δημόσιας εικόνας, η παρουσία στα media, όλα αυτά είναι στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Διαφορές υπάρχουν και είναι προφανείς. Νομίζω ότι όλοι κρινόμαστε από τη συνολική μας παρουσία, προσφορά και απόδοση και όχι μόνο από επιμέρους στοιχεία τα οποία μπορούν να προκαλούν κρίσεις ή επικρίσεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι το κρίσιμο ζήτημα, ο κόσμος παρακολουθεί και τα δημόσια πρόσωπα προφανώς είναι στο στόχαστρο”, ανέφερε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
“Θεωρώ ότι εδώ έχουμε ένα αξιοπρεπές αφήγημα στον τομέα της Υγείας. Έχουμε αλλάξει την ατζέντα, από εκεί που είχαμε μία συζήτηση για το ποια νοσοκομεία θα κλείσουν, ποιες δομές θα συρρικνωθούν, ποιος κόσμος θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, ποιες δαπάνες θα περικοπούν, έχουμε αντιστρέψει σιγά – σιγά αυτό το πράγμα, έχουμε ενισχύσει και με προσωπικό και με επιπλέον πόρους το σύστημα υγείας, έχουμε διασφαλίσει την πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων -αυτή είναι τεράστια παρέμβαση- και επίσης αυτή την περίοδο προωθούμε και ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις”.
Αναφερόμενος στην έξαρση της γρίπης και ερωτηθείς εάν υπάρχουν εμβόλια ο υπουργός Υγείας απάντησε: “Έχουμε εμβόλια, αυτές τις μέρες έχουμε και ένα backup επιπλέον το οποίο το διασφαλίσαμε με μία παρέμβαση που έκανε το υπουργείο από το εξωτερικό, παρότι αυτές τις μέρες είναι δύσκολο στη διεθνή αγορά να βρεθούν αποθέματα. Υπάρχει επάρκεια αντιικών. Είναι ακόμα στη φάση της επιδημικής έξαρσης και της ενεργού δραστηριότητας ο ιός… Κατά την άποψη μας είναι σχετικά ελεγχόμενη η κατάσταση, δεν υπάρχει ανάγκη ούτε πανικού, ούτε κινδυνολογίας, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Αυτό θα τραβήξει μέχρι τα μέσα ίσως και το τέλος του Μαρτίου”.
“Έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έχει θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις. Πρώτον τακτοποιεί το τοπίο των ιδιωτικών κλινικών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά κάποιο τρόπο εκκαθαρίζεται εν λειτουργία, δηλαδή έχουμε έναν θεσμικό μετασχηματισμό, παύει να λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ήταν σήμερα, αλλάζουμε τον τίτλο, λέγεται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, γίνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Υπάρχει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία από την Πολιτεία όπως πρέπει αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πρόνοιες για να έχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά στη διαχείριση σοβαρών υγειονομικών κρίσεων, επιδημιών. Αυτό είναι μεγάλη θεσμική τομή”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.
Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή: enikos.gr