Ξανθός: Η κοινωνία δεν επενδύει σε εκλογές

Τη βεβαιότητα ότι «η κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή, αλλά εύχεται και ελπίζει να τα καταφέρουμε», εκφράζει με συνέντευξή του στην Αυγή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους «αναγκαίους συμβιβασμούς» και προτάσσει «την αξιολόγηση της κοινωνίας».

«Για μια αριστερή κυβέρνηση, το πιο σημαντικό είναι ότι την χρονιά που πέρασε έγιναν παράλληλα παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των πιο ευάλωτων και αδύναμων στρωμάτων», αναφέρει ο Α. Ξανθός στη συνέντευξή του και επισημαίνει ότι «μετά από 7 χρόνια ανακόπτεται η υφεσιακή πορεία της οικονομίας και σιγά-σιγά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής».

Για το θέμα της αξιολόγησης ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι «το θέμα δεν είναι ότι δεν τα βρίσκουμε στους λογαριασμούς, αλλά ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση των εταίρων για να κλείσει η αξιολόγηση. Εμείς έχουμε κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς, έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας και όποιος δεν θέλει οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα, οφείλει να στηρίξει με ειλικρίνεια την κυβερνητική διαπραγμάτευση», προσθέτει.

Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ για τα έκτακτα επιδόματα και την επιστολή Τσακαλώτου, ο Α. Ξανθός λέει ότι «όσοι μίλησαν για ΄΄εξευτελισμό΄΄και ΄΄ταπείνωση΄΄ας μας πουν τι έκαναν για τον διαρκή εξευτελισμό των ανασφάλιστων και φτωχών μπροστά στο ταμείο των νοσοκομείων, για την αναξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων μπροστά στην ανέχεια και την πείνα, για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, για την ΄΄υγειονομική φτώχεια΄΄ που έχει εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα». «Ως κυβέρνηση υλοποιούμε δράσεις που δείχνουν έμπρακτα την “κοινωνική μεροληψία” της Αριστεράς υπέρ των αδύναμων, αξιοποιώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύψουμε πρωτογενείς κοινωνικές ανάγκες. Ας μας πουν οι “εθνικά υπερήφανοι” : ψέλισσαν κάτι μπορστά στην ταπείνωση μιας χώρας που της επέβαλαν το 2011 υπηρεσιακό πρωθυπουργό, αρεστό στην τραπεζική ελίτ;», τονίζει ο υπουργός Υγείας και χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου «διπλωματικό ελιγμό και κίνηση εκτόνωσης», που άλλαξε το κλίμα και διευκολύνει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Στην πλειονότητά της η κοινωνία όχι μόνο δεν επενδύει σε εκλογές και πολιτική ανατροπή, αλλά εύχεται και ελπίζει να τα καταφέρουμε. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη δική μας αποτυχία, θα ευνοήσει την επάνοδο μιας αμετανόητης συντηρητικής παράταξης που ευαγγελίζεται την επαναφορά του πιο αναχρονιστικού και χρεοκοπημένου πελατειακού μοντέλου: την επιστροφή στην “κρυφή γοητεία” της ρουσφετοκρατίας, της ημετεροκρατίας, της ψηφοθηρικής συναλλαγής και του παραγοντισμού», τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια άσκησης αριστερής πολιτικής στον τομέα της υγείας, απαντά : «Ναι, υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή : αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης, κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας, μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς, συστηματική διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης στα φάρμακα, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την ΠΦΥ, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία».


Exit mobile version