Εάν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων ημερών αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal με τίτλο “Γιατί η Ελλάδα μπορεί να περιμένει μέχρι το χειμώνα για ένα τρίτο πακέτο”, η Wall Street Journal.
Η απόφαση της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα να “πακετάρει” τις δόσεις προς το ΔΝΤ σημαίνει πως η πρώτη αποπληρωμή χρέους της χώρας είναι στις 30 Ιουνίου .
“Για αυτό περιμένουμε μια αρχική συμφωνία στις περικοπές δαπανών και τα δημοσιονομικά μεταξύ Αθήνας και θεσμών το αργότερο έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, μια συμφωνία που πιθανόν να επιτευχθεί αρχικά σε ένα έκτακτο Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο” αναφέρει η εφημερίδα.
Είτε γίνει αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι καθοριστική.
Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους νέας βοήθειας προς την Αθήνα, να καθορίσουν ένα πλαίσιο – χρονοδιάγραμμα που θα συνδέει την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και την επέκταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου.
Εκτιμούμε πως ενδεχόμενη παράταση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και πιθανόν έως τον Δεκέμβριο.
Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την Ελλάδα είναι στις 20 Αυγούστου και αφορά την καταβολή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αυτό είναι καλό γιατί μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.
“Υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσίπρας να χάσει την στήριξη από την κυβέρνηση συνασπισμού όταν παρουσιάσει την συμφωνία στο κοινοβούλιο και να πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Αυτό θα οδηγούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε στον σχηματισμό μιας νέα κυβέρνησης συνασπισμού, είτε στην προκήρυξη εκλογών, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου.
Εκτιμούμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει αυτές τις εκλογές έχοντας “απαλλαγεί” από τα άκρα και με μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Μετά από αυτό, Αθήνα και πιστωτές μπορούν να προχωρήσουν σε ένα άλλο δύσκολο θέμα: στη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.
Χωρίς περαιτέρω οικονομική στήριξη και κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ θα είναι απρόθυμο να εκταμιεύσει τη δόση του προγράμματος”.