«’Ωρα μηδέν» για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Τα μέτρα που λείπουν και όχι τα μέτρα που μπήκαν τελικά στην πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης θα κρίνουν την τύχη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση η οποία εστάλη τα ξημερώματα σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και σήμερα το πρωί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ένα κείμενο θέσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα και όχι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Το απόγευμα στο Eurorgroup που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη οι ομόλογοι του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη θα κάνουν ένα πράγμα θα βάλουν κάτω το ελληνικό μνημόνιο και θα συγκρίνουν αυτά που προτείνονται με αυτά που ίσχυαν για την Ελλάδα πριν από τις εκλογές.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν θα δούν με καλό μάτι τις αλλαγές που προτείνει η Ελλάδα.

Τούτο για τον απλούστατο λόγο διότι χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία η Ιρλανδία δεν είχαν την δυνατότητα τέτοιων διευκολύνσεων.

Συνεπώς οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση αν τις εγκρίνουν για την Ελλάδα.

Το ίδιο και η Φινλανδία που δεν θέλει να ακούσει για διευκολύνσεις σε χώρες που δανείζει ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σε ένα μπλόκ θα συνασπιστούν ξανά Γερμανία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Λετονία και Αυστρία κρίνοντας αυστηρά την ελληνική πρόταση . Πιο φιλικές θα είναι για άλλη μια φορά Ιταλία Γαλλία και Λουξεμβούργο η Κύπρος και ίσως και η Μάλτα.

Τι δεν θα δούν στην ελληνική πρόταση; Μια λογική εξήγηση για το πώς θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 % του ΑΕΠ που προτείνει η Κυβέρνηση η οποία στις προτάσεις της περιέχει και μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Θα απουσιάζουν επίσης παραμετρικές αλλαγές για το ασφαλιστικό , την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και νέες περικοπές δαπανών όπως προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα.

 

Τι περιέχει η ελληνική πρόταση

Η ελληνική πρόταση θα περιέχει ένα πακέτο μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση συμπεριλαμβανομένης και την έμμεσης αύξησης των συντάξεων (μέσω της παροχής της 13ης σύνταξης) συνολικού ύψους περίπου 800 εκ ευρώ Θα περιλαμβάνει επίσης:

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ έστω και σταδιακά.

Στο φορολογικό πεδίο η πρόταση της Κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε περιλαμβάνει την υπόσχεση για σύλληψη της φοροδιαφυγής από καύσιμα και καπνό η οποία αναμένεται δώσει περίπου 2 δις ευρώ πρόσθετα έσοδα.

Την αλλαγή του φορολογικού συστήματος με μια νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 100 δόσεις με υπόσχεση για παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα μικρά και μεσσία εισοδήματα και άλλες που θα επιβαρύνουν το μεγάλο πλούτο.

Την συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων αλλά αφού υπάρξει επανεξέταση όσων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και με ένα νέο πλάνο για όσες θα γίνουν στο μέλλον.

Την νομοθέτηση της παράτασης των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία τουλάχιστον για 3μήνες.

Απελευθέρωση των αγορών και των υπηρεσιών με βάση μια νέα συμφωνία μεταξύ του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και του επικεφαλή του ΟΟΣΑ κ. Ανχέλ Χουρία.

Αλλαγές στην λειτουργία του δημοσίου οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την επαναπρόσληψη απολυμένων υπαλλήλων οι οποίες δεν περιλαμβάνονται αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Η θέση του κ. Βαρουφάκη θα είναι και πάλι δύσκολη αφού θα πρέπει να πείσει τους συναδέλφους του ότι η ελληνική πρόταση θα είναι καλύτερη από την – πολλές φορές υπολογισμένη – επαχθή πρόταση του τρέχοντος μνημονίου.

Exit mobile version