‘Ωρα αποφάσεων για το ασφαλιστικό σύστημα

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία πέφτει το βάρος των κρίσιμων αποφάσεων για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές για μείωση της δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015- 2016.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ). Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα καταθέσει νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθούν και οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, πολλές από τις οποίες βρίσκουν σύμφωνο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.   

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Enikonomia», το βάρος της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα κληθούν να σηκώσουν οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και οι υψηλόμισθοι, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό με μόνη εγγυημένη την Εθνική Σύνταξη.

Ο κ. Κατρούγκαλος τάσσεται υπέρ του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων με τον πήχη να μπαίνει στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά, την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. 

Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί, το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμευτεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι το μαχαίρι δεν θα πέσει τελικά και στις χαμηλότερες συντάξεις.

Κλειδί για το εύρος των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια επανα-υπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, στους 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. 

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70% καθώς εκτιμάται ότι θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.

Αλλά και οι εργαζόμενοι,  κυρίως οι υψηλόμισθοι, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα για το νέο ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαφοροποίησης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, ανάλογα με το μισθό.

Η λογική είναι να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του μισθού. «Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την επίσημη παραλαβή του πορίσματος της επιτροπής Σοφών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανάλογη κλιμάκωση σχεδιάζεται και στο ύψος των εισφορών, οι οποίος θα είναι μεν, κοινές για όλους, θα αυξάνονται όμως στους υψηλόμισθους, για παράδειγμα από 2.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατά την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης τα ελλείμματα του συστήματος και στη συνέχεια, έως το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό, στο νέο σύστημα.

Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται πρόταση που αποκάλυψε η «Realnews», ότι στα υψηλότερα κλιμάκια, τμήμα της εισφοράς που θα δίνει ο ασφαλισμένος θα παρακρατείται για την ενίσχυση του αποθεματικού (buffer fund) και δεν θα πιστώνεται στον νοητό ατομικό του λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο οι υψηλά αμειβόμενοι θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης τους σε σχέση με το μισθό τους θα είναι μικρότερο αναλογικά με έναν χαμηλόμισθο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 70%, δηλαδή θα λάβει σύνταξη 700 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με 3.000 ευρώ το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να μην ξεπερνά ακόμη και το 50%, δηλαδή θα λάβει σύνταξη που δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και συμπληρωματικούς πόρους, όπως μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος, ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίας και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται παρά την κρίση, ο πλούτος.

Προκειμένου να υπάρχει κοινός τρόπος συνεισφοράς όλων των ασφαλισμένων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην τροποποίηση του καθεστώτος των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι θα καταβάλουν εισφορές σύμφωνα με το τεκμαρτό τους εισόδημα κι όχι όπως σήμερα με βάση ασφαλιστικές κλάσεις.

Exit mobile version