Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές του νέου έτους για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, έργο το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, γράφει η Washington Post.
Το σχέδιο, ύψους 7 δισ. δολαρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6-7 έτη, θα αναδείξει την περιοχή σε παραγωγό ενέργειας υποβαθμίζοντας την κυριαρχία της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις φιλοδοξίες του Ιράν για χρήση της Συρίας ως πύλης για την Αν. Μεσόγειο. Απευθυνόμενος σε σύνοδο με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου στο Ν. Ισραήλ, ο Netanyahu υπογράμμισε ότι τα τρία κράτη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κατασκευή του αγωγού και συζήτησαν «σημαντικές πτυχές» του σχεδίου.
Ο Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι το σχέδιο αναμένει το πράσινο φως από την ΕΕ. «Θα υπογράψουμε επίσημα τη συμφωνία σε λίγους μήνες», υπογράμμισε. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, χαιρέτισε το σχέδιο ως αναπόσπαστο στοιχείο για «τη σταθερότητα και την ευημερία της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης» και προέτρεψε όλες τις χώρες στην περιοχή να διασφαλίσουν τη επιτυχία του. Η Ουάσιγκτον προσεγγίζει τη Μεσόγειο με ανανεωμένο ενδιαφέρον. Σε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε την περιοχή «σημαντικό στρατηγικό σύνορο» για την Ουάσιγκτον, η οποία εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων της με «δημοκρατικούς συμμάχους εκεί, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ». Ο προτεινόμενος αγωγός θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να εξάγουν τα αποθέματα φυσικού αερίου, που ανακάλυψαν πρόσφατα, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα, η οποία θα λειτουργεί ως αγωγός για το φυσικό αέριο για την ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για τη μεταφορά υδρογονανθράκων που ενδεχομένως να εντοπισθούν στα δικά της ύδατα. Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις οικονομίες των τριών χωρών, ενώ ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, οι ηγέτες δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες για χρονοδιάγραμμα κατασκευής. Οι τρεις χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν επίσης προκαταρκτική συμφωνία για την τεχνική συνεργασία, ενώ το Ισραήλ και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο για τη δορυφορική τεχνολογία.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ