Οι Βρετανοί καταναλωτές ήταν αυτοί που πάλι διέψευσαν τις προβλέψεις για επιβράδυνση μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, καθώς ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για τον ισχυρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου που καταγράφηκε κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,6% μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, διατηρώντας τον άνω του μέσου όρου ρυθμό που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Περισσότερο ενισχυμένος ήταν ο τομέας των υπηρεσιών, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες, με τη βιομηχανία και τις κατασκευές να υστερούν.
Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,5%. Κάποιες προβλέψεις έφθαναν μέχρι και το 0,3%.
«Προφανώς η ζωή συνεχίζεται, παρά την ψήφο υπέρ του Brexit», σχολίασε ο οικονομολόγος της Scotiabank Άλαν Κλαρκ.
Η στερλίνα ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ενώ οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν η Βρετανία να φλερτάρει με την ύφεση μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Ωστόσο, η στατιστική αρχή της χώρας ONS ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη για το σύνολο του 2016 επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 2,0% από το 2,2% το 2015, και ότι αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αδύναμης ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο, πριν το δημοψήφισμα. Οι προβλέψεις για το 2017, ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξες, εν μέρει λόγω της εξάρτησης από τους καταναλωτές.
Η υποχώρηση της λίρας κατά 20% περίπου έναντι του δολαρίου ήδη αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις και οι καταναλωτές είναι πιθανόν να νιώσουν το βάρος αυτό σύντομα.
Η Βρετανία ήταν πιθανόν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες προηγμένες οικονομίες το 2016 και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό θα συνεχιστεί και στις αρχές του 2017. Ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση, για παράδειγμα, ξεπέρασε αυτόν της Γερμανίας, όπου η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% πέρυσι.