Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προς το παρόν λειτουργεί, αλλά η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως κεντρικής χώρας υποδοχής, με μεγάλες ροές, απαιτεί καλύτερη ανταπόκριση εκ μέρους των ελληνικών αρχών και κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι. Κορυφαία υποχρέωση της ΕΕ, συνεχίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι η τήρηση της συμφωνίας για μετεγκατάσταση καθώς και η παροχή εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού για γρήγορη καταγραφή των προσφύγων-μεταναστών.
Ειδικά για την επίσκεψη αυτή, τονίζει ότι ήταν σημαντική καθώς έγινε λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί ο ύπατος αρμοστής παρέλειψε να δει και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα εθνικό, που μας αφορά όλους.
Ερ.: Πώς εξελίσσεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;
Απ.: Μέχρι στιγμής φαίνεται να λειτουργεί αλλά επαφίεται στη βούληση και την πρωτοβουλία των Τούρκων οι οποίοι τηρούν τις συμφωνίες όταν θεωρούν ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Δεν είναι αξιόπιστοι πάντα αλλά είναι αναγκαίοι στρατηγικοί εταίροι και μακάρι να συνεχιστεί η τήρηση αυτής της συμφωνίας έστω και με μικρές παρεκκλίσεις.
Ερ.: Πώς είδατε την επίσκεψη του ύπατου αρμοστή για τους Πρόσφυγες;
Απ.: Είναι σημαντική, γιατί για την Ελλάδα το πλέον σοβαρό πρόβλημα είναι το προσφυγικό και θα περίμενα εκτός από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη τη χώρα.
Ερ.: Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ότι η επίσκεψη γίνεται τώρα;
Απ.: Ίσως να συνδυάζεται με το γεγονός ότι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία άρχισαν να αυξάνονται οι ροές, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξει ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εγγύς μέλλον, ενδεχόμενο που υπονόησε στις δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός, ο κ. Μουζάλας.
Ερ.: Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ;
Απ.: Συναρτάται με το γεγονός ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας είμαστε η χώρα που υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και μεταναστών και μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στη δική της τήρηση των υπεσχημένων και συμφωνιών που έχουν συναφθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Το κορυφαίο είναι η μετεγκατάσταση, διότι υπάρχουν κράτη, όπως αυτά του Βίζενγκραντ, που δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις της ΕΕ.
Η πρόταση της Επιτροπής που επανέλαβε πρόσφατα ο κ. Αβραμόπουλος για χρηματική επιβάρυνση 250.000 ανά πρόσφυγα για τα κράτη που αρνούνται να τους δεχθούν, αφ’ ης στιγμής ψηφιστεί από το Συμβούλιο και το ΕΚ και πάρει τη μορφή κανονισμού, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως. Αλλά αυτό θέλει κάποιο χρόνο – και για την Ελλάδα το θέμα είναι επείγον.
Ούτε η μετεγκατάσταση λειτουργεί, ούτε η επανεγκατάσταση, για απ’ ευθείας μεταφορά από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη, όπως έχει αποφασιστεί. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία μάλιστα έχουν προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της ΕΕ για ποσόστωση. Πρέπει λοιπόν και η ΕΕ να αναλογιστεί τις ευθύνες της γιατί, αν η ενότητα δεν αποδεικνύεται στην πράξη, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όσον αφορά τα χρήματα, έχει ευθύνες και η ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει απορροφήσει με δική της ευθύνη τα κονδύλια που έχουν δοθεί. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα ούτε τις υποδομές αυτές που εξαγγέλλει το υπουργείο να έχει έτοιμες σε χρόνους κατάλληλους, ούτε την οικονομική δυνατότητα να τις υλοποιήσει, όταν είμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β για να μην πω ότι και το σχέδιο Α πάσχει, όταν έχουμε δεχθεί 50.000 ξένους από τον Οκτώβριο του 2015, χωρίς την κατάλληλη υποδομή ούτε τη δυνατότητα για την κατάλληλη υποδομή.
Ερ.: Τι πρέπει να γίνει τώρα;
Απ.: Χρειάζονται πολλές δράσεις ταυτόχρονα απ’ όλες τις πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πότε και πού θα ετοιμάσει τις δομές που έχει αναλάβει. Πρέπει επίσης να ετοιμάσει τις επιτροπές και την υποδομή για να απορροφήσει τα χρήματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις και ελλείψεις. Π.χ., αν υπάρχει ένα κέντρο υποδοχής, στο οποίο υπάρχουν και παιδιά ασυνόδευτα, δεν έχουμε τους διερμηνείς να συνεννοηθούν μαζί τους, δεν έχουμε τις δυνατότητες να έχουν πρόσβαση στην παιδεία, με τις κατάλληλες ερμηνείες στα μαθήματα.
Έχει ευθύνες η κεντρική κυβέρνηση, αλλά η χώρα δέχεται μεγάλες ροές που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και η ΕΕ έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες και με συγκεκριμένες αποφάσεις, πρέπει να τις αναλάβει. Αυτό ισχύει και για τις συμφωνίες που δεν επιβάλλει στην Τουρκία να τηρήσει. Θυμίζω ότι η συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών υπάρχει εδώ και χρόνια και η ΕΕ την αντιμετωπίζει πολύ χαλαρά.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και εγώ προσωπικά έχω στηρίξει αυτές τις προσπάθειες, όπως και τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Μουζάλα στο έργο του. Μάλιστα πριν από δύο μήνες είχα την πρωτοβουλία επίσκεψης από ομάδα ευρωβουλευτών στα ελληνικά νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και από την επίσκεψη αυτή προέκυψε μια ευνοϊκή για την Ελλάδα έκθεση.
Πρέπει όλα να αλλάξουν άμεσα και γρήγορα προς όφελος του ελληνικού λαού που υφίσταται ένα μεγάλο βάρος και που σε επίπεδο ανθρωπισμού κάνει πρωταθλητισμό. Τους ανθρώπους τους βλέπουμε ως ψυχές και όχι ως αριθμούς. Αλλά δεν μπορεί η χώρα να αντέξει περισσότερους ξένους και η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανήκει στην ΕΕ.