Την ασφυκτική κατάσταση στη χώρα λόγω της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών και τον κίνδυνο επιδείνωσης του φαινομένου υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με την πρόοδο εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης για την αδιέξοδη αυτή κατάσταση και υπενθύμισε ότι η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες τηρείται μεν αλλά με προβλήματα. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα λειτουργεί με αργούς ρυθμούς, όπως επίσης και οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση που βιώνει η χώρα για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, δημιουργούν περιβάλλον απαγορευτικό για επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Η κυρία Βόζεμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονου για τις ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης, στις οποίες αναφέρθηκε στην εισήγησή της, εστίασε στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμφώνησε να φιλοξενήσει η Ελλάδα επιπλέον 50.000 πρόσφυγες – τους 20.000 εξ αυτών με επιδότηση ενοικίου – χωρίς να έχει τις υποδομές, που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 μειωθήκαν σημαντικά οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας. Παρά ταύτα, τελευταία έχουμε κατά μέσο όρο αφίξεις περίπου 100 ανθρώπων καθημερινά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται σήμερα 16.500 άνθρωποι σε χώρους χωρητικότητας κάτω από το μισό, που διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες, ενώ σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από 65.000, με τεράστιες ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης της Ελλάδας, που πορεύεται χωρίς σχέδιο, δημιουργώντας αδιέξοδα. Είναι αυτονόητο ότι προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια, τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Η μετεγκατάσταση προσφύγων προς τα κράτη μέλη λειτουργεί με αργούς ρυθμούς, όπως επίσης και οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.
Η Συμφωνία τηρείται μεν αλλά με προβλήματα, με συνέπεια η Ελλάδα να αδυνατεί να δεχτεί περισσότερους ξένους και να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, λαμβανομένου υπόψη ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μου ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω της ύφεσης, στην οποία η χώρα βρίσκεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.
Με αυτά τα πραγματικά δεδομένα, εάν τυχόν – ο μη γένοιτο – επιστραφούν τώρα αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή του Δουβλίνου είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν απόλυτη ασφυξία και μία κατάσταση εκρηκτική, που δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Ήταν πολύ σημαντικές κύριε Επίτροπε οι διευκρινίσεις που δώσατε σήμερα».
Η απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Κύριε συνάδελφε, αναμφίβολα οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες επισημάνατε, έχουν και από εμάς επισημανθεί, αλλά είναι ευθύνη της ελληνικής Κυβέρνησης ότι τον Οκτώβριο του 2015 δέχθηκε ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 50.000 ανθρώπων, τους 20.000 εξ αυτών με επιδότηση ενοικίου, ενώ δεν υπήρχαν τότε οι υποδομές, όπως δεν υπάρχουν ακόμη, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης που διοικεί τη χώρα».