Βούτσης: Παροχές διαρθρωτικού χαρακτήρα για να αναπληρωθούν οι απώλειες μέσα στην επόμενη διετία

Η στρατηγική του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρχουν τώρα συγκεκριμένες παροχές, οι οποίες μάλιστα να λαμβάνουν και ένα διαρθρωτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία ότι μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική αναπλήρωση εν συνόλω, των απωλειών που υπήρξαν και ήταν εξαιρετικά μεγάλες: αυτό τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναδεικνύοντας συγχρόνως τα διλήμματα των εκλογών και το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Το δίλημμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των ευρωεκλογών, θα συμπεριλαμβάνει προφανώς το ποια κυβερνητική λύση θα προωθήσει το προοδευτικό ή το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, ανέφερε αναλυτικά ο Ν. Βούτσης. Εκεί, σύμφωνα με την προσέγγισή του, δεν μπορεί να πει κανείς «περιμένω τα αποτελέσματα», είναι στοιχείο που θα πρέπει να έχει υπόψιν του ο πολίτης για να ψηφίσει ένα κόμμα. Γι’ αυτό δεν γίνεται να αποφύγουν αυτό το δίλημμα και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Οικολόγων, των ελευθεριακών κινημάτων κ.λ.π.

Ερωτηθείς δε, για το μήνυμα που στέλνει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό στο μεγάλο κάδρο των ευρωεκλογών το γεγονός ότι στην Ιβηρική χερσόνησο γίνονται δύο σοβαρά πειράματα σε προοδευτική κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα «δικά μας», η προσπάθεια που γίνεται, δια της Προοδευτικής Συμμαχίας, έχει προφανώς έναν διττό σκοπό. Από τη μια πλευρά ενδυναμώνει και διαμορφώνει έναν ευρύτερο πόλο στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων με επίκεντρο και ψυχή αυτής της υπόθεσης τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει όλων των εκλογικών αναμετρήσεων. Από την άλλη η προσπάθεια αυτή, έχει προφανώς ως στόχο να δυναμώνει η ιδέα και να διαμορφώνεται μια κουλτούρα προοδευτικής στροφής και προοδευτικής πολιτικής συνεργασίας και σε όλους τους άλλους, που αυτοαποκαλούνται ή εκ παραδόσεως βρίσκονται στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, των κινημάτων, των ελευθεριών. Δηλαδή σκοπός μας, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι όλοι αυτοί να μαζευτούν σε μια συμμαχία εκλογικής σύμπραξης περί τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει ένα μεγάλο ή μικρότερο κομμάτι -ο λαός θα δείξει πόσο θα είναι- στο οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ να διαμορφωθούν ιδέες προοδευτικής συνεργασίας, προγραμματικής εναντίωσης με τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς. Και απόστασης, απόσυρσης και αποστασιοποίησης από προοπτική συνεργασιών με το κόμμα της ΝΔ. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή την ιδέα την γονιμοποιεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και το χθεσινό αποτέλεσμα στην Ισπανία, συμπέρανε.

Στο ερώτημα περί δημοσκοπήσεων, πρόωρων εκλογών κ.ο.κ., ο Ν. Βούτσης παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια υποφέρουμε από δύο προβλήματα. Το ένα αφορά τις δημοσκοπήσεις όπου κάθε Δευτέρα μετά τις εκλογές την τελευταία εξαετία όλοι ασχολούνται με το γιατί οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Αυτό φυσικά πέρα από τη χώρα μας συμβαίνει και διεθνώς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Το δεύτερο είναι ότι λόγω των αλλεπάλληλων κυβερνητικών «εικονικών παρενθέσεων», που ήταν στο αφήγημα, επί τετραετία, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζούμε με αυτό το άγχος και με σενάρια για εκλογές ανά δίμηνο. Με τον πρόεδρο της Βουλής να καταλήγει στη συλλογιστική του, ότι, όπως εκτίμησε, δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Όσον αφορά τα θετικά κυβερνητικά μέτρα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η στρατηγική του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρχουν τώρα συγκεκριμένες παροχές, οι οποίες μάλιστα να λαμβάνουν και ένα διαρθρωτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία ότι μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική αναπλήρωση εν συνόλω, των απωλειών που υπήρξαν και ήταν εξαιρετικά μεγάλες. Δυστυχώς αυτές οι απώλειες δεν ήταν για όλους, σίγουρα όμως ήταν για τους πολλούς, διαπίστωσε και συνέχισε: Είναι θετικά τα σημάδια για την ελληνική οικονομία, διότι είναι πολύ πιθανό να βγούμε ξανά στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα, οι εξαγωγές πηγαίνουν πολύ καλά, το τουριστικό ρεύμα θα είναι και φέτος υψηλό.

Για τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Άουσβιτς

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στα εγκαίνια της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Άουσβιτς: Για πρώτη φορά η Ελλάδα φτιάχνει μνημείο στο Άουσβιτς, ένα πολύ μεγάλο μουσειακό χώρο. Είναι το Μπλόκ 18 στο Κρατικό Μουσείο του ‘Αουσβιτς, δύο αίθουσες που εκτείνονται σε περίπου διακόσια τετραγωνικά μέτρα. Μεθαύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση σε ένα διπλανό Μπλόκ των εκθεμάτων τα οποία θα απαρτίζουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στη μεγάλη αίθουσα. Πέραν του μουσειακού χαρακτήρα, θα υπάρχει και εικαστική παρουσίαση με τις μορφές και τα ονόματα των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων, Ελλήνων Εβραίων κυρίως, οι οποίοι ήταν στο Στρατόπεδο και το 90% από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, δεσμεύτηκε ο Νίκος Βούτσης.

Αυτό το έργο, εξήγησε επίσης, είναι σε εξέλιξη πάνω από δυόμιση χρόνια, θυμίζοντας ότι είχε ξεκινήσει πριν από έντεκα χρόνια από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Εβραϊκό Μουσείο, και είτε για οικονομικούς λόγους είτε για άλλους λόγους, αυτό το έργο είχε κολλήσει. Όμως, η Βουλή πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει το έργο ιδίοις εξόδοις, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής, σεβασμού και μνήμης προς του δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίους και όχι μόνο, οι οποίοι πέρασαν από αυτό το Στρατόπεδο, σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας καθυστέρησε πάρα πολύ, όπως συμβαίνει δυστυχώς με όλα αυτά που έχουν σχέση με τις μνήμες του ελληνικού λαού.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version