«Πιστεύουμε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει και νέα προσφυγή στις αγορές, διότι περί αυτού πρόκειται όταν λέμε ότι στις 21 Αυγούστου κλείνει το πρόγραμμα» αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας ότι η γραμμή του οικονομικού επιτελείου, ορθώς, είναι να δοκιμαστούμε τώρα και στις αγορές και να μπορούμε να έχουμε τον δανεισμό της χώρας με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.
«Όλα αυτά καταρρίπτουν απολύτως και επί της ουσίας -όχι με μια ρητορική “success story”- την αντιπολιτευτική άποψη περί τετάρτου μνημονίου. Βγαίνουμε καθαρά» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός μάς επέλεξε να βγάλουμε τη χώρα από τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό το έργο ολοκληρώνεται τώρα, τον Αύγουστο».
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Βούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2018. «Αποκλείω, απολύτως, ότι θα υπάρξει οποιοσδήποτε εκλογικός αιφνιδιασμός» τόνισε. «Έχουμε πει ότι θα ολοκληρωθεί η τετραετία, αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν ενδιάμεσα και άλλες εκλογές, αφού, σύμφωνα με τον “Κλεισθένη”, στις 22 Μαΐου θα γίνουν εκλογές με τουλάχιστον τρεις κάλπες. Άρα, μιλάμε για ένα καθαρό προεκλογικό διάστημα τουλάχιστον δέκα μηνών. Οι βουλευτικές εκλογές προφανώς μπορούν να πάνε ή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Δεν μιλάμε, σε καμία περίπτωση, για εκλογές εντός του 2018 ή για το πρώτο διάστημα του 2019» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Δεν θεωρούμε ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους αρνητική τομή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Διευκρινίζοντας κάποια θέματα που σχετίζονται με τα όρια των διακρατικών και διεθνών σχέσεων, μπορούμε να προχωρήσουμε».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι θα είναι υπερήφανος εάν είναι στην έδρα όταν έρθει προς κύρωση. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «από πολλές πλευρές υπάρχει ένα ενδιαφέρον οικονομικών ή γεωστρατηγικών συμφερόντων για να μην ευοδωθεί αυτή η συμφωνία, όπως, επίσης, υπήρχε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να διατηρείται αυτή η ακινησία επί 26 χρόνια».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βούτσης είπε «η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας αναζητά ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Επίσης, συμπεριφέρεται με έναν προφανή αυταρχικό τρόπο στο εσωτερικό της. Την ενδεχόμενη επικινδυνότητα που αισθάνεται από εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορά της, σε σχέση με τη Συρία και όχι μόνο, προσπαθεί να τη διαχειριστεί με ελάχιστη υπευθυνότητα, αφήνοντας ανοικτά ή δημιουργώντας καινούργια ζητήματα που αφορούν και τη χώρα μας». Παρατήρησε, δε, ότι «σωστά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει πει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα εκσυγχρονισμού της Συνθήκης της Λωζάνης -ή επαναδιατύπωσης, σύμφωνα με μία άλλη ορολογία- και ότι αυτή είναι μία άκρως επικίνδυνη ρητορική».
«Η Τουρκία κρατά αυτήν τη στάση, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό, με θέσεις που οδηγούν πάλι σε παράταση μίας ακινησίας, μίας εκκρεμότητας και ενδεχομένως μίας άκρως επικίνδυνης διχοτομικής αντίληψης, όσο και σε σχέση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που αναιτίως κρατούνται επί 140 μέρες, για τους οποίους επιχειρεί να δημιουργήσει μία αίσθηση συμψηφισμού με εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Κρατάμε την αισιοδοξία μας, καθώς οι δίαυλοι είναι ανοικτοί, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση ή συνθήκες όξυνσης. Θέλω, όμως, να πω ότι η παράταση της αναίτιας φυλάκισης των δύο νεαρών Ελλήνων στρατιωτικών οδηγεί σε σκέψεις, οι οποίες δεν είναι θετικές για τη στρατηγική τής γείτονος στην περιοχή» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ