Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία καλείται να διερευνήσει, σήμερα Τρίτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας στη Βουλή. Με τη διαδικασία των «ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στις 11.00 το Σώμα, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν, εκτός από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, και οι ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού.
“Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει όχι απλώς καταδίκη της εισβολής αλλά έμπρακτη και ενεργή υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και συνεπώς η αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας «είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ». Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν «με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός για την αποστολή βοήθειας».
«Πρέπει να είναι ομόθυμη και ξεκάθαρη η καταδίκη της εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας, χθες στον «ΣΚΑΪ» και πρόσθεσε ότι «πρέπει ξεκάθαρα να στηρίξουμε την Ουκρανία, ώστε η εισβολή να τελειώσει γρήγορα. Πρέπει η Ελλάδα να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξουμε τους πρόσφυγες». Ο Νάσος Ηλιόπουλος που υπογράμμισε επίσης ότι «είμαστε σε μία περιοχή που είναι ανάγκη, για όλους τους λόγους του κόσμου, να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και να είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια», τόνισε πάντως ότι «η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς».
Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς εντάσσεται σε σχετική ευρωπαϊκή απόφαση, όπως τόνισε. Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κατηγόρησε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπλέουν με την ελληνική ακροδεξιά στο Ουκρανικό, αλλά και τον πρωθυπουργό γιατί δεν ενημέρωσε κανένα πολιτικό αρχηγό στο θέμα της αποστολής βοήθειας. Γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την εθνική συνεννόηση.
Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη πως «η απόφαση για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη και την κοινή αγορά – μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ προς την Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αφού χαρακτήρισε «παράνομη και απολύτως καταδικαστέα» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι ολόκληρος ο πλανήτης από την περασμένη Τετάρτη έχει περάσει το κατώφλι μιας διαφορετικής εποχής, και κατηγόρησε τον Βλ. Πούτιν ότι, βασισμένος στη στρατιωτική ισχύ, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα, επίσης ότι παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. «Η σκέψη μας είναι στον ουκρανικό λαό καθώς και τους πολυπληθείς Έλληνες», που μετρούν ήδη 12 θύματα, ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς», έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ και έχει επισημάνει ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων, ούτε μπορούν ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα να χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά – πολεμικά προγεφυρώματα, όπως γίνεται με τις στρατιωτικές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβικείο».
«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή κι εμπλοκή», έχει υπογραμμίσει το ΚΚΕ.
«Την ώρα που οι Έλληνες της Ουκρανίας κινδυνεύουν με σφαγή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, θρηνώντας ήδη άμαχους ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι», τόνισε σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα έπρεπε να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων γηγενών της Ανατολικής Ουκρανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία, μονομερή εμπλοκή σε μια πολεμική σύγκρουση, εκθέτοντας τους ομογενείς μας σε κίνδυνο, διχάζοντας παράλληλα τον Ελληνικό λαό. Επιτρέποντας μάλιστα στον Ερντογάν και την Τουρκία να εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός» αντί να απολογείται για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου».
Επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα και στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα απέστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας σε συντονισμό των αντιπολεμικών δράσεων μεταξύ των τριών κομμάτων. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θέτει προ δύο αλληλένδετων ευθυνών»: «Να υπεραμυνθούμε ενός λαού που δέχεται την βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων του καθεστώτος Πούτιν» και «να αποτρέψουμε την απειλή για την Ελλάδα που φέρνει η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει ό,τι της υπαγορεύει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης και σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει τον συντονισμό των αντιπολεμικών δράσεων σε «διττή κατεύθυνση»: «’Αμεσος τερματισμός του πολέμου και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας που θα επιτρέψει στον λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια Ανεξάρτητη, Ουδέτερη, Δημοκρατική Ουκρανία» και «απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα και τον λαό μας στόχο ξένων δυνάμεων, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας από πραγματικές εξωτερικές απειλές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ