Quantcast
Βουλή: Ψηφίζεται τροπολογία για την συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια - Μειώνονται κατά 50% τα τέλη της ΕΕ στην Ακτοπλοΐα - enikonomia.gr
share

Βουλή: Ψηφίζεται τροπολογία για την συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Μειώνονται κατά 50% τα τέλη της ΕΕ στην Ακτοπλοΐα

δημοσιεύτηκε:

Συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, επιδιώκει η κυβέρνηση με ρύθμιση για τον περιορισμό (κατά 50%) των τελών που επιβάλλει η ΕΕ στην Ακτοπλοΐα των κρατών – μελών. Η τροπολογία θα ψηφιστεί αύριο.

Με σχετική τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά – και ψηφίζεται αύριο – επιχειρείται να περιοριστούν για όλο τον χρόνο τα αυξημένα κόστη, τα οποία προκύπτουν από την επιβολή ειδικών “πράσινων” τελών της ΕΕ (από 01.05.2025) στην Ακτοπλοΐα όλων των ευρωπαϊκών κρατών και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις, που επέρχονται κατά συνέπεια, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Όπως ενημέρωσε την Βουλή, ο Β. Κικίλιας, παρέχεται ταυτοχρόνως η πρόσθετη δυνατότητα και για την μείωση του λιμενικού τέλους από τους φορείς διαχείρισης των λιμένων (ΟΛΠ, Ο.Λ.Θεσσαλονίκης κ.α.) κάτι που σημαίνει ότι η πρόβλεψη της μείωσης του λιμενικού τέλους κατά 50%, το οποίο εισπράττεται από το εισιτήριο, θα εισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ότι αφορά τα Λιμενικά Ταμεία και τα λιμάνια μας, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι αντισταθμίζεται αυτή η συνεισφορά της μείωσης αυτό το έτος, με ισόποση ενίσχυση μέσω του Πράσινου Ταμείου για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων και την αναβάθμιση των λιμένων.

“Είναι διαρκής και συστηματική η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους συμπολίτες μας και ιδίως να υποστηρίξει την νησιωτικότητα, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Αν και αυτή η εξίσωση, δεν ήταν καθόλου εύκολη τελικώς βρέθηκε ο τρόπος, ώστε οριζόντια η κυβέρνηση να μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στους πολίτες σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας”, είπε ο αρμόδιος υπουργός.

Οι πέργκολες στα λιμάνια

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία, ρυθμίζεται το πρόβλημα των παράνομων κατασκευών (πέργκολες) σε χερσαίες ζώνες λιμένα. Η ρύθμιση αφορά στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος χερσαίας ζώνης λιμένα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση για πεζούς και ΑΜΕΑ.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου (και αφού περάσει η θερινή περίοδος) για την αποκατάσταση της νομιμότητας, επισημαίνοντας πως εκκρεμεί πολύ καιρό αυτή η υποχρέωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.