Την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών ομοειδών προϊόντων προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή.
Μιλώντας στην εκπομπή του Δημήτρη Χριστούλια και της Στεφανίας Κασίμη στον Realfm 97,8, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης είπε ότι φιλοδοξεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να βρίσκεται στη βουλή για επεξεργασία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
«Ο ρόλος των συνεταιρισμών είναι κρίσιμος. Η κυβέρνηση δεν θέλει ένα συνεταιριστικό κίνημα κομματικό, το οποίο να είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ. Δεν θέλει ένα αγροτικό κίνημα το οποίο από το πρωί μέχρι το βράδυ να εμπλέκεται σε μια διεργασία και μια πολιτική διαπραγμάτευση για μια σειρά ζητημάτων είτε με την κυβέρνηση, είτε ακόμη με την Ε.Ε. Θέλουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα το οποίο θα κάνει δουλειά παραγωγική. Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και για αυτό και θέλουμε να ενισχύσουμε τον βαθμό της δικής τους αυτόνομης δράσης. Δεν θέλουμε ούτε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να συγκροτηθούν αυτοί οι συνεταιρισμοί, ούτε θέλουμε πολύ βαριά σχήματα, θέλουμε να ενισχυθεί η δράση και η πρωτοβουλία των παραγωγών με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Ότι πρέπει τα πράγματα να είναι ομοειδή, να έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν ενισχύσεις και πρέπει στο μυαλό τους να έχουν το πώς θα επιτύχουν καλύτερες τιμές και συνθήκες παραγωγής για τους παραγωγούς, για τους γεωργούς πρωτίστως, αλλά φυσικά αυτό έχει μια συνολική αντανάκλαση στην πρωτογενή μας παραγωγή» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Για την προστασία του χοιροτροφικού κλάδου της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, ο κ. Βορίδης είπε μεταξύ άλλων:
«Η βορειοανατολική Βουλγαρία είχε πολύ εκτεταμένη προσβολή από τη νόσο. Στη νότια Βουλγαρία έχουν εμφανιστεί δύο κρούσματα κυρίως σε αγριόχοιρους. Εμείς προσπαθώντας να αποφύγουμε να έρθει η νόσος εδώ – που να τονίσω πως ό,τι και να κάνουμε δεν είναι απολύτως στο χέρι μας γιατί η μετάδοση γίνεται από άγρια ζώα συνήθως, επομένως δεν μπορείς να ελέγξεις την κίνηση των αγριοχοίρων από Βουλγαρία σε Ελλάδα. Μπορεί κάποια στιγμή λοιπόν να περάσει στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να είμαστε θωρακισμένοι για να περιορίσουμε τη μετάδοση του. Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που έχουμε κάνει, εκείνο που βασικά χρειαζόμαστε είναι να εντείνουμε τους ελέγχους διασυνοριακά και να ενημερώσουμε εκείνους κυρίως που έχουν οικόσιτα ζώα.
Για τον σκοπό αυτό ζήτησα να προσληφθούν 50 κτηνίατροι εκτάκτως και άμεσα. Προσπαθούμε να κάνουμε ελέγχους στα σύνορα, ελέγχους στο κρέας που έρχεται από τη Βουλγαρία -που δεν έρχεται χοιρινό κρέας από τη Βουλγαρία, στην πραγματικότητα όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχουμε εισαγωγή – και να κάνουμε και ενημερώσεις σε αυτούς που έχουν οικόσιτα ζώα για το τι ενέργειες πρέπει να κάνουν.
Ήδη το κάνουν οι κτηνίατροι που δουλεύουν αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί το προσωπικό. Αυτοί οι κτηνίατροι οι πρόσθετοι θα μας βοηθήσουν και στην περίπτωση των μέτρων που πρέπει να πάρουμε πια αν τυχόν περάσει η νόσος, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωσή της».
Σημειώνεται ότι όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται για ανθρωπονόσο αλλά για ζωονόσο, «δηλαδή δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Ο κίνδυνος είναι ότι προσβάλλει τους χοίρους, ασθενούν και επέρχεται καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου».