Βορίδης: Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που αρνούνται το μοριακό τεστ -ΒΙΝΤΕΟ

Σε καθεστώς αναστολής θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο της διενέργειας και επίδειξης μοριακών τεστ για το κορονοϊό, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε για το θέμα των εκπαιδευτικών, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους, αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι ” να προσκομίζουν μοριακά τέστ για τον κορονοιο με δικές τους δαπάνες αλλιώς τότε πράγματι θα εφαρμόζεται το μέτρο που εφαρμόζεται και για τους υγειονομικούς -μη εμβολιασμένους” , δηλαδή το μέτρο της αναστολής, ξεκαθάρισε.
Για το τον εμβολιασμό στους εργαζόμενους του δημοσίου
Επιπλέον μίλησε για το θέμα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους του δημοσίου. ” Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι αρκετά προφανής και ευχερώς δικαιολογήσιμη. Oι περιπτώσεις των υγειονομικών και όσων φροντίζουν υπερήλικες, νομίζω είναι ένα πεδίο στο οποίο ευρύτερα θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να προστατευθούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς από πλευράς υγείας ομάδες στις οποίες παρέχουν υπηρεσίες οι υγειονομικοί και οι φροντιστές των ηλικιωμένων “, τόνισε.
“Φεύγοντας από αυτό, είναι προφανές ότι πηγαίνουμε σε πεδία τα οποία χρειάζεται μεγαλύτερη στάθμευση” συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί για παράδειγμα ναι μεν δουλεύουν με πολλά παιδιά και ανεμβολίαστα από την άλλη μεριά όμως αυτά δεν προσβάλλονται από τον ιό με τον ίδιο σκληρό και επικίνδυνο τρόπο που προσβάλλονται οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι.
” Άρα λοιπόν η στάθμιση εδώ γίνεται διαφορετικά. Δεν υπάρχει ένα καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού , υπάρχει όμως η ανάγκη να προσκομίζεται αυτό το υποχρεωτικό μοριακό τεστ “, είπε.
Σε σχέση με τις υπηρεσίες του δημοσίου που συναλλάσσονται με το κοινό, το front desk του δημοσίου είπε τα εξής θα ” πρέπει να δει κανείς ποια είναι η αναγκαιότητα. Θα συζητήσουμε με την επιστημονική κοινότητα για αυτό και θα δούμε αν αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν τώρα που ουσιαστικά συνδέονται με τα self test είναι αρκετά ή αν θα πρέπει προχωρήσουμε σε κάτι αυστηρότερο και θα δούμε ποιο θα είναι αυτό ” .
Μεταξύ ρωτήθηκε εάν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για κάποιες κατηγορίες στο δημόσιο.
“Αυτό θέλει συζήτηση κυρίως με την επιστημονική κοινότητα που πρέπει να παρακολουθήσουμε που συνδέεται με δύο πράγματα: πρώτον με την εξέλιξη της πανδημίας και δεύτερον με την επικινδυνότητα αυτή καθ΄αυτή της εργασίας και με τα μέτρα προστασίας τα οποία μπορούν να κριθούν αρκετά ή ανεπαρκή. Αυτό είναι πρωτίστως μια επιστημονική συζήτηση, την κάνουμε “,απάντησε.
Και προανήγγειλε ότι εξετάζεται να γίνουν αναγκαστικά τα εργαστηριακά τεστ και στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα ευρύτερα.
Η αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων από την κεντρική διοίκηση
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση που θα έχουν οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι από την κεντρική διοίκηση είπε ” Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι εξαιρετικό μέτρο” και πρόσθεσε ότι αυτό ” ισχύει για συγκεκριμένους εργαζόμενους που έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια .Είναι οι υγειονομικοί και οι παρέχοντες υπηρεσίες σε υπερήλικους σε συγκεκριμένες δομές” οι υπόλοιποι δεν έχουν τέτοια υποχρέωση .
Για τις προσλήψεις
Τέλος ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να τεθεί ως βασική προϋπόθεση για να προσληφθεί κάποιος στο δημόσιο ο εμβολιασμός. ” Δεν πιστεύω σε μια τέτοια γενική υποχρέωση. Όχι. Υπό την έννοια ότι η οποιαδήποτε σύνδεση νομικών προϋποθέσεων πρέπει να συνδέεται με μια συγκεκριμένη αναγκαιότητα η οποία θα πρέπει να εξειδικεύεται από τη θέση” , απάντησε και εξήγησε ότι ” αυτή η προϋπόθεση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπορεί να γίνει δεκτή νομικά υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα υπέρτερο συμφέρον το οποίο εξειδικεύεται και εξατομικεύεται ανάλογα με τη συγκεκριμένη θέση, δεν μπορεί να έχει γενικού χαρακτήρα”.


Exit mobile version