Quantcast
Βόρεια Μακεδονία: Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αδειάζει» την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - enikonomia.gr
share

Βόρεια Μακεδονία: Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αδειάζει» την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

δημοσιεύτηκε:

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία «αδειάζει» την πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία την Κυριακή ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, καλεί σε επαγρύπνηση, «όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλεια και σταθερότητας της χώρας».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλεια και σταθερότητας της χώρας».

Επιμένει ως «Πρόεδρος της Μακεδονίας»

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει στην αναφορά της ως «πρόεδρος της Μακεδονίας», παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει με την στάση της, στην ορκωμοσία της την Κυριακή, όπου ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία στην πλατφόρμα Χ, η κα Σελιάνοφσκα απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Άκυρη η ορκωμοσία της, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στην αρμόδια διαπίστωση ότι είναι άκυρη η ορκωμοσία της Γκιορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη διάρκεια της οποίας η νεοεκλεγείσα πολιτικός ορκίστηκε ως πρόεδρος της Μακεδονίας και όχι ως πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως της υπαγόρευε η καθομολόγηση, προχώρησε ο υπηρεσιακός Υπουργός Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας Κρέναρ Λόγκα, ανακοινώνοντάς το μάλιστα, και μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «είτε επανάληψη της διαδικασίας, είτε η θέση του Προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρο του Κοινοβουλίου), ως εκτελούντα χρέη Προέδρου».

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα καλώντας την να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της.

«Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.