«Βόμβα» από FT: Στο 1,5% η ανάπτυξη αντί για στόχο 2,7%

Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης είχαν επαφές με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό που θα «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Με το χρόνο να λιγοστεύει για τις λήξεις χρέους πάνω από 6 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει η Αθήνα ως τον Ιούλιο, οι διαπραγματευτές υποστηρίζουν πως μια συμφωνία στα βασικά σημεία του πακέτου πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας κρίσης το καλοκαίρι.

Αν περάσει η διορία χωρίς να εκταμιευτεί νέα δόση από το πρόγραμμα διάσωσης θα αφήσει την οικονομία της Ελλάδας «σε μια τέτοια κατάσταση, που όλες οι παράμετροι στις οποίες βασίστηκαν οι αποφάσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν» σημείωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. «Θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο».

Μια συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων είναι μια από μια σειρά προϋποθέσεων για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως χρηματοδότης στη διάσωση των 86 δισ. δολαρίων, ένα βήμα που η Γερμανία λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για να εκταμιευτούν νέες δόσεις προς την Ελλάδα.

Άνθρωποι που εμπλέκονται στις συνομιλίες λένε ότι μια απόφαση από το ΔΝΤ να λάβει μέρος θα ερχόταν μόνο μετά από δύσκολες τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και μετά από επώδυνες παραχωρήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Η αβεβαιότητα γύρω από τη διάσωση έχει οδηγήσει σε νέες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες φέτος, με πάνω από 2 δισ. ευρώ να έχουν αποσυρθεί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εν μέσω φόβων για αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Πλήγμα από το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας έχει δεχθεί και η ευρύτερη οικονομία. Η ανεργία παραμένει κολλημένη στο 23%, στο υψηλότερο επίπεδο στην ευρωζώνη και ενώ στο υπόλοιπο μπλοκ καταγράφεται ανάκαμψη, με τον μεταποιητικό τομέα της χώρας να έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους επτά διαδοχικούς μήνες.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η χειρότερη επίδοση από τότε που η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι μαζεύει ρευστό για να διασφαλίσει ότι θα τιμήσει τις αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης εκτινάχτηκε στα 4,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο των 2 δισ. ευρώ που είχαν θέσει οι πιστωτές.

Το πλεόνασμα στηρίχτηκε στις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στα υψηλότερα έσοδα από φόρους, κάτι που όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι πιθανότατα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ασθμαίνουσα οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.

Οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε μέτρα που η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τώρα και που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Η τελευταία αποστολή των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες ήρθε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα με τους πιστωτές, μετά από ισχυρές αντιδράσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων που θα εφαρμόζονταν το 2019, μόλις λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετούς θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα σε μονοψήφια νούμερα. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσε να καταπιεί» αναφέρει πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις συνομιλίες της Τρίτης στις Βρυξέλλες, που οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να κρατήσουν μετά τα μεσάνυχτα, θα μετέχει μια ομάδα Ελλήνων υπουργών της οποίας θα ηγείται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και μια ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. ‘

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να πιέσει για να καθυστερήσει η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις ως το 2020, προβάλλοντας παράλληλα αντίσταση στις απαιτήσεις των πιστωτικών να δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα περιλαμβάνουν τις μαζικές απολύσει στον ιδιωτικό τομέα.

Η εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη αυτό το χρόνο έχει υποχωρήσει εξαιτίας των καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο για ανάπτυξη 2,7% το 2017 έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα στο 1,5%.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια του Μαϊου. «Αν όχι, πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή στην ύφεση στο δεύτερο μισό του έτους» δήλωσε αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα όταν συναντηθούν την Παρασκευή στη Μάλτα.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version