Βερναρδάκης: Πιο ξεκάθαρος ο οδικός χάρτης αν η διαπραγμάτευση γίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Η κυβέρνηση κινείται γύρω από τους άξονες κυβερνητικό έργο -με προτεραιότητα στα νομοσχέδια Παιδείας, Εργασίας, Υγείας- τρίτη αξιολόγηση, αναπτυξιακά συνέδρια, συνταγματική αναθεώρηση, ενώ επιδιώκουμε η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα «ώστε να έχουμε το 2018 έναν καθαρό δρόμο για να κινηθούμε χωρίς περισπασμούς στο θεσμικό πεδίο των μεταρρυθμίσεων και στο αναπτυξιακό πρόγραμμά μας» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στην εφ. «Εποχή».

Ως προς την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Βερναρδάκης, από την μία εκτιμά ως πρόθεση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών το «κλείσιμο» του ελληνικού ζητήματος και τη γρήγορη ολοκλήρωση της, ενώ, από την άλλη, πιθανολογεί πως η στάση του ΔΝΤ είτε προαναγγέλλει την αποχώρησή του -προετοιμάζοντας σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς-, είτε συνιστά δογματική εμμονή στις θέσεις του, προκειμένου «να εξασφαλίσει τους όρους παραμονής του σε αντίστοιχα προγράμματα».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Βερναρδάκης, εκτιμά ως προς τα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης, ότι θα εξαρτηθεί αν η διαπραγμάτευση γίνει κυρίως με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οπότε «ο οδικός χάρτης είναι πιο ξεκάθαρος», ενώ εάν το ΔΝΤ είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και επηρεάζει είτε την ίδια τη διαπραγμάτευση, είτε με την συμμετοχή του, «τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι σοβαρά καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα έλθει με σκληρή ατζέντα».

Επιπλέον, ο κ. Βερναρδάκης λαμβάνοντας υπόψη του τις πυκνές εξελίξεις στη Ευρώπη, με δεδομένη τη στροφή της «υπό το κράτος της πολιτικής Τραμπ και της αποχώρησης της Βρετανίας» αλλά και την ταυτόχρονη ανάδειξη ενός πολύ σκληρού ακροδεξιού μπλοκ που «πιέζει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική», σημειώνει, αναφορικά με την διαπραγμάτευση, ότι «επειδή πλησιάζουμε σε ένα οριακό σημείο πρέπει και από την πλευρά μας να θέσουμε κάποιους όρους στην διαπραγμάτευση και χρονικούς και πολιτικούς».

Θεωρεί ως ενδεικτική της ισχύος των πολιτικών και διπλωματικών συμμαχιών της χώρας, την επίσκεψη Μακρόν, ευελπιστώντας και σε παραγωγική, οικονομική συνεργασία με την Γαλλία.

«Και βεβαίως επιχειρούμε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο συσχετισμών να ξαναμιλήσουμε έστω και δειλά για μια Ευρώπη των εργαζομένων και των δικαιωμάτων. Όποια στήριξη μας προσφέρεται στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως ευπρόσδεκτη» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης κινείται στη λογική του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε αρκετές επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες, αναδεικνύουν τον στόχο για ένα μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην εργασία, το περιβάλλον και την καινοτομία.

Ως προς τα περιφερειακά συνέδρια είπε ότι στόχος τους είναι η διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου για την ευρύτερη τοπική κοινωνία, ενώ είναι «η πρώτη φορά που παραγωγικοί, κλαδικοί και επιστημονικοί φορείς καταθέτουν τις σκέψεις τους για το πώς μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς, σχετικά, είπε ότι η αποχή της ΝΔ από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια είναι «έκφραση της απόλυτης ανωριμότητας του παλιού πολιτικού συστήματος», ενώ η αλλαγή στρατηγικής της ΝΔ και η διοργάνωση εκ μέρους της συναντήσεων στις περιφέρειες «είναι και αυτή αποτυχημένη γιατί ασχολούνται με επιμέρους ζητήματα για να αποφύγουν να τοποθετηθούν γύρω από την ατζέντα της ανάπτυξης».

Είπε ότι κατέρρευσαν τα καταστροφολογικά επιχειρήματα της ΝΔ η οποία έχασε και την ατζέντα της ιδεολογικοπολιτικής κριτικής, σημειώνοντας πως «όταν εμφανίζεται μεγάλο κενό ιδεολογικοπολιτικής στρατηγικής, αυθόρμητα ρέπεις στις θεμελιακές ακατέργαστες ρίζες σου που για την ΝΔ είναι ο ακραίος κοινωνικός αυτοματισμός και ο ακραίος αντικομουνισμός».

Ο κ. Βερναρδάκης εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να «μακροημερεύσει» ο χώρος του Κέντρου, καθώς δεν έχει συγκροτήσει πλαίσιο προγραμματικών και ιδεολογικών αρχών, ενώ σε ό,τι αφορά το εκλογικό ποσοστό, περίπου 15%, που άθροισε αυτός ο χώρος στις τελευταίες εκλογές, έκανε λόγο για «το 15% ενός φθίνοντος πολιτικού ρεύματος. Και το σημερινό «Κέντρο» θα παραμείνει φθίνον ρεύμα γιατί δεν αρθρώνεται στην βασική διαφορετική τομή της σημερινής κοινωνίας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το άρθρο του πρωθυπουργού που «προκάλεσε συζήτηση στο χώρο του Κέντρου, αλλά και αμηχανία εντός του ΣΥΡΙΖΑ», ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι στόχος του κειμένου -κατά την γνώμη του- είναι «να έχει η δική μας αριστερά ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις λαϊκές τάξεις που ιστορικά είχαν αναφορά το ΠΑΣΟΚ και που σε πολύ μεγάλο βαθμό κερδήθηκαν από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ».


Exit mobile version