Η κυβέρνηση θα πορευτεί στο ζήτημα της Novartis πάνω στην αρχή της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης «χωρίς να κρύψει τίποτα κάτω από το χαλί και χωρίς να δημιουργήσει συνθήκες οποιασδήποτε ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών και αυτό θα κάνει» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, ενώ με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για δέκα πολιτικά πρόσωπα, που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση Novartis, σημείωσε πως «οι πολώσεις ή φράσεις, οι οποίες ξεφεύγουν ορισμένες φορές από την αρχή του ισότιμου διαλόγου, δεν έχουν θέση και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτό το επίπεδο».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί “σκευωρίας”, με στόχο τη δημιουργία πόλωσης για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από τα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά ή τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση έχει από την αρχή μία σαφή πολιτική, προσπαθεί να λύσει ζητήματα, τα οποία προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αφήσει πίσω -και στα θέματα της οικονομίας και στα εθνικά- άλυτα εδώ και 25 ή 30 χρόνια».
«Όλη αυτή η σύνδεση», παρατήρησε ο υπουργός, «δημιουργεί την υποψία ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι, δηλαδή, ακριβώς για να μην συζητιούνται τα σοβαρά ζητήματα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγεται η πόλωση σε ένα ζήτημα όπως το σκάνδαλο της Novartis, ένα σκάνδαλο πανθομολογούμενο».
«Δεν έχουμε καμία διάθεση ποινικοποίησης ούτε της πολιτικής ζωής, ούτε μίας άδικης ποινικοποίησης, η οποία δεν θα προκύπτει ή θα κατασκευαστεί» υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας πως «όλα θα πρέπει να τεκμηριωθούν και όλη η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί».
«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει ούτε τεκμήριο αθωότητας ούτε θεσμικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτικών -καταρχήν- ευθυνών και -αν υπάρχουν- και ποινικών ευθυνών, που προφανώς θα πρέπει να στοιχειοθετηθούν» εξήγησε, διερωτώμενος: «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποκρύψει τον φάκελο από τη Βουλή; Θα έπρεπε να παρέμβει στη δικαιοσύνη, ώστε να μην στείλει τον φάκελο στη Βουλή;».
«Πρωτοβουλίες για κατώτατο μισθό – συλλογικές διαπραγματεύσεις τον Αύγουστο»
Με αφορμή, εξάλλου, τη σημερινή έναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε πως «υπάρχουν ορισμένα προαπαιτούμενα, είναι όμως τελείως τεχνικά ή δευτερεύουσας σημασίας».
Τα κρίσιμα θέματα έχουν δρομολογηθεί, διευκρίνισε, εκτιμώντας ότι «όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα έχουμε επιπλοκές».
Σημείωσε, δε, πως καθώς για το 2018 οι ενδείξεις είναι «πολύ θετικές για τις μακροοικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, και υπάρχει ένα θετικό κλίμα και στο κομμάτι των επενδύσεων και στο κομμάτι των δημοσιονομικών […] ναι, θα αρχίσουμε ήδη από το 2018 να προγραμματίζουμε πια και οικονομικές βελτιώσεις, ήδη από τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα ετοιμάσει δύο μεγάλες πρωτοβουλίες -η μία είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και βέβαια η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Ξεκινά τις προσεχείς εβδομάδες η συζήτηση για το χρέος»
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «μία συνολική ρύθμιση του χρέους είναι μία βασική διάσταση της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας». Γνωστοποίησε, δε, ότι «ήδη έχει υπάρξει μία σχετική προετοιμασία και με τους θεσμούς και η συζήτηση για το χρέος ξεκινά τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες πια θεσμικά και με το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Όπως είπε για να συζητήσει κανείς σοβαρά μία δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης «χρειάζεται οπωσδήποτε και το εργαλείο της διευθέτησης του ζητήματος αυτού, ακριβώς διότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια σε μία νέα πορεία και εφόσον έχει εξυγιάνει πια τα δημόσια οικονομικά της να βαρύνεται με ένα τέτοιο χρέος, που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και ένα άδικο χρέος».
Ερωτηθείς, σχετικά με τον προγραμματισμό του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κεντρική Μακεδονία, διευκρίνισε πως θα διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου και θα είναι το μεγαλύτερο από όλα.