Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρότεινε μια εθνική στρατηγική για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση, μια συνέγερση της κοινωνίας, στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής”, που οργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση (ekyklos.gr) στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
“Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα.Η θεωρία της είναι “πάμε καλά θα πάμε καλύτερα”. Το ελατήριο, το οποίο θα εκτιναχθεί προς τα πάνω. Δυστυχώς, υπάρχει κίνδυνος θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης και οι λύσεις που θέλει η χώρα για να έχει μέλλον δεν είναι συμβατικές. Δεν αρκεί να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να έρθει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. Χρειάζεται άλλου τύπου συνέγερση της κοινωνίας. Γιατί η κοινωνία χαμηλών προσδοκιών δεν δίνει μέλλον στο έθνος”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: “Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας, να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε την εθνική στρατηγική της ασφαλούς και οριστικής εξόδου από την κρίση. Υποχρέωση πατριωτική, που μας βαρύνει ως πολίτες ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας.Για να το πετύχουμε όμως αυτό, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης, χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή αφέλειας.Το χειρότερο είναι ότι η χώρα βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς θεσμικής δοκιμασίας. Δικαιοσύνη, ΜΜΕ, ανεξάρτητες αρχές, ανοικτές συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, κάποια από τα οποία έχουν την απροκάλυπτη εύνοια της κυβέρνησης. Οι τηλεοπτικές άδειες και η εσωτερική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συγκροτούν ένα κοινό ολισθηρό πεδίο για τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου”.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το 2018, αποτροπής της ανακύκλωσης της χρηματοπιστωτικής πτυχής της κρίσης και, κυρίως, κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου”.