Βαρύ θα είναι το αντάλλαγμα της συμφωνίας για την δεύτερη αξιολόγηση αφού οι δανειστές ζητούν προληπτικά μέτρα 3,6 δις ευρώ που αν εφαρμοστούν θα φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ενώ αρνούνται – προς το παρόν – να δώσουν λύση για το χρέος.
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά ην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές έγονε γνωστό ότι η Ελλάδα θα πρέπει τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια να πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ!
Για να κλείσει το κενό του 2% του ΑΕΠ που χωρίζει τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ θα πρέπει να θυσιαστεί το αφορολόγητο το οποίο θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα και να μειωθεί από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ από το 2019 και μετά αν η Ελλάδα δεν πιάσει έστω και ένα χρόνο στην πενταετία 2018 -2023 το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.
Μάλιστα ο κ Τσακαλώτος προσπάθησε να πείσει ότι ο στόχος επιτυγχάνεται με την μείωση του αφορολόγητου στα 7.300 ευρώ αλλά δεν τα κατάφερε.
Κατάφερε όμως να πάρει την υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα επιτυγχάνει τους στόχους της θα μπορεί να κάνει κάποιες φοροαπαλλαγές είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Έτσι το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου θα μειωθεί με νόμο που θα ψηφιστεί από τώρα στις 6.000 ευρώ και θα εφαρμοστεί αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο.
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις πάνω από τα 500 ευρώ και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα των 430 ευρώ (γιατί πλέον υπάρχουν και τέτοιοι).
Οι περικοπές στην συντάξεις θα αποτυπωθούν ώστε να καλύπτεται επίσης δημοσιονομική απόκλιση 1% του ΑΕΠ αλλά ια ενταχθούν ως μέτρο εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη
Τα δύο μέτρα θα πρέπει να έχουν μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση 2% του ΑΕΠ. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να υπολογιστούν και οι απώλειες σε εισφορές και κατανάλωση. Μαζί με αυτά σε περίπτωση εφαρμογής τους τα μέτρα για τους πολίτες θα φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.
Το μεγάλο κενό της χθεσινής συνάντησης ήταν το χρέος. Δεν έγινε καμία κουβέντα για το τι παραπάνω θα δώσουν από τώρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί για την ελάφρυνση του χρέος. Τούτο παρότι στην συνάντηση ήταν παρόντες και ο σκληρός κ. Πολ Τόμσεν και η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου.
Τα υπόλοιπα θέματα
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα μετά την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συμφωνήσει και για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτρα της αξιολόγησης.
Στο εργασιακό είναι δεδομένο πλέον ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις ώστε να περάσει και η Κομισιόν το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο Ερωτηματικό μένει ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ που δεν θέλει χαλάρωση αλλά πλήρη απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και παράλληλα αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας (Lock out).
Δεύτερο αγκάθι στις απευθείας διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είναι τα ενεργειακά.
Με δεδομένο ότι οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρινής ενέργειας έχουν κολλήσει λόγω της προσφυγής της ΔΕΗ στο ΣτΕ οι δανειστές ζητούν επιτακτικά να προχωρήσει άμεσα η αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα ζητούν επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ του ΔΕΣΦΑ των ΕΛΠΕ και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κατά 25% του ΑΔΜΗΕ.
Πιο εύκολο σχετικά θα είναι το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού των 700 εκ ευρώ για το 2018 που τα μέτρα έχουν βρεθεί και εκκρεμούσε μόνο ήταν το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων.