Βαρνάβας: Μεγάλη φωτιά κατευθύνεται προς τη Λίμνη Μαραθώνα – Ζημιές σε πολλά σπίτια – Βίντεο και φωτογραφίες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/08), στον Βαρνάβα Αττικής, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για καμένα σπίτια.

Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 10 δασοκομάντος, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί, σπίτια έχουν «παραδοθεί» ολοκληρωτικά στις πύρινες γλώσσες, ενώ κάποια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στους αύλειους χώρους.

Εκκενώσεις οικισμών

Μέχρι στιγμής, μέσω μηνυμάτων από το 112, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών Βόθωνας, Καλέντζι και Πουρίθι. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι φλόγες φτάνουν τα 50 μέτρα σε κάποια σημεία κατατρώγοντας το παρθένο δάσος ενώ έχουν νοητή κατεύθυνση προς το Γραμματικό. Διάσπαρτα σπίτια υπάρχουν πίσω από τον λόφο ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στην περιοχή και υπάρχουν μπλόκα της αστυνομίας που διώχνουν τον κόσμο είπε ακόμα ο δημοσιογράφος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάηκε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής, χωρίς όμως να γίνει κάποια αναφορά για τραυματία.

Απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι – 2 άτομα στο νοσοκομείο

Δύο άνδρες άνω των 60 ετών διακομίζονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας εισπνοής καπνού λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 απεγκλωβισμούς κατοίκων από τα σπίτια τους, καθώς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες.

«Η κατάσταση είναι τραγική, μας έχει ξεφύγει»

Όπως μετέφερε στο enikos.gr, ο δήμαρχος Μαραθώνος, Γιώργος Τσίρκας, «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά μας ξέφυγε, λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κινείται προς την περιοχή Καλέντζι. Οι άνεμοι δεν μας βοηθούν καθόλου, καθώς οι ριπές των ανέμων είναι πολύ ισχυρές».

Δυνάμεις από την Μολδαβία και την Ρουμανία

Όπως μετέδωσε το OPEN, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν καταφθάσει από την Μολδαβία και την Ρουμανία.

«Οι φλόγες ξεπερνούν και τα 25 μέτρα»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, κατά την έναρξη της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα και ότι οι φλόγες ξεπερνούν ακόμα και τα 25 μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε «αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς και να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 25 μέτρα».

Υπογράμμισε ότι επιχειρούν 19 εναέρια μέσα και οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. «Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών» τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Πραγματοποιούνται εκτροπές της κυκλοφορίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Βαρνάβα – Εκτροπές σε:

Exit mobile version