UBS: H επιδείνωση της ελληνική οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από σαφής

Η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και το 2016 αναμένεται να “κλείσει” στο -0,9%, σημειώνει η UBS σε σημερινή της έκθεση με τίτλο “Greece: Where next from here?”, κόντρα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για “επιστροφή της ανάπτυξης” και – κυρίως – κόντρα στις πολύ πιο “φιλόδοξες”, όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ότι η πίεση στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι ισχυρή και βαραίνει κυρίως τους καταναλωτές λόγω της λιτότητας αναφέρει το Capital.gr.

H UBS τονίζει ότι η επιδείνωση της ελληνική οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από σαφής. “Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% ετησίως από -0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, με συρρίκνωση καταναλωτική δαπάνης κατά -2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου και η αγορά εργασίας σταμάτησε να δείχνει περαιτέρω βελτίωση στο α’ τρίμηνο.

Ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται και τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 1% ετησίως, αν και η υψηλή βάση του 2015 παίζει ρόλο καθώς στο α’ τρίμηνο του 2015 τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008″.


​Αν και στο β’ εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο καμπής,ωστόσο δεν θα είναι αρκετό για να “σώσει” την εικόνα της βαθύτερης ύφεσης περιμένει η UBS. Όπως επισημαίνει, στα θετικά είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης, αν και εφόσον ικανοποιήσει τους όρους που απαιτούν οι δανειστές.

Επίσης, όπως προσθέτει, “αν υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο”, η εμπιστοσύνη θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα αρχίσει και η ουσιαστική την χαλάρωση των capital controls. Αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ,η UBS δεν “βλέπει” άρση των capital controls στο β΄εξάμηνο – κάτι που έχει διαμηνύσει πριν κάποιο διάστημα η κυβέρνηση – αλλά απλά περαιτέρω χαλάρωση.

Αυτές οι προβλέψεις της UBS για το σύνολο του 2016, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 0,9%, είναι πολύ πιο “συντηρητικές” όπως επισημαίνει, από τις εκτιμήσεις των δανειστών, αφού η Κομισιόν “βλέπει” ύφεση 0,3% για φέτος και το ΔΝΤ μιλά για μηδενική ανάπτυξη.

Κατά τα άλλα, η UBS σημειώνει ότι μπορεί η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου να ανοίγει την πόρτα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση,ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που “μπλοκάρουν” την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος διάσωσης, και επομένως την πληρωμή προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Όπως σημειώνει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης είναι ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες είναι με την σειρά της σημαντική για την προοπτική της ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από τα τυπικά κριτήρια που καθορίζονται από την ΕΚΤ για τις χώρες του προγράμματος, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται επίσης μια εκτίμηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (σύμφωνα με τη δήλωση του Mario Draghi κατά τη την συνέντευξη Τύπου τον Σεπτέμβριο). Ετσι, όπως επισημαίνει η UBS, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα ενισχύσει την πιθανότητα ότι ο όρος της βιωσιμότητας του χρέους έχει ικανοποιηθεί.

Ωστόσο, η UBS δεν θεωρεί καθόλου βέβαιη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως σημειώνει, στην προκαταρκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει χαμηλότερους στόχους από αυτούς του προγράμματος καθώς και συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη (μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 1,3%). “Ως αποτέλεσμα, μένει να δούμε αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προβλέπονται από το Eurogroup θα είναι αρκετά για να δεχθεί το Ταμείο να συμμετέχει και πάλι στο ελληνικό πρόγραμμα”, τονίζει η UBS.

Exit mobile version