Τζανακόπουλος: Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος- Τι είπε για τις 120 δόσεις

«Στις εθνικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια, δύο ανταγωνιστικές τάσεις», τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι από τη μια είναι η τάση «που εκπροσωπεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», «της κοινωνικής ισοπέδωσης, της συντριβής της εργασίας, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του αυταρχισμού που επιδιώκει να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα υιοθετώντας έναν ακροδεξιό, εθνικιστικό, φονταμενταλιστικό λόγο». Από την άλλη, η τάση «που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ», «για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της θέσης και της αμοιβής της εργασίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, της ρύθμισης και της επιβολής κανόνων στην αγορά».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι ο μεγάλος αντίπαλος είναι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς και ο νεοφιλελευθερισμός, εξηγώντας ότι δεν κρίνεται απλώς η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό, αλλά «η πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια». «Είναι ακριβώς για αυτό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «που ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση εκείνων που ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για την αντικοινωνική διαχείριση της».

Μιλώντας για τις εθνικές εκλογές υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει «τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014» με τα «όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά» (έξοδος από το Μνημόνιο, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αύξηση μισθών, σταθεροποίηση οικονομίας, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας) και «δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος».

Σημειώνει ότι τον χαρακτήρα των Ευρωεκλογών και των πολιτικών συγκρούσεων που έπονται, τον κατανοούν δυνάμεις που δεν ανήκουν και δεν προέρχονται απαραιτήτως από την Αριστερά, με τις οποίες «συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο, μια συμμαχία για να δώσουμε από κοινού τις επικείμενες πολιτικές μάχες». Σχολιάζει ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν θέλησε να συμμετέχει» γιατί, «εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό» και πως «αυτός που λεηλατεί το ΚΙΝΑΛ, την ιστορική του παράδοση και καταγωγή είναι ο εαυτός του».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, αναφέρει, μέσω του Πρακτορείου, ότι μετά τη διευκρίνιση, εντός των επόμενων ημερών, κάποιων τεχνικών λεπτομερειών, «στη συνέχεια πάρα πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή». Όπως επίσης, «πάρα πολύ σύντομα» θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχεδίων για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, και θα ακολουθήσει η κατάθεσή τους.

Απαντώντας σε σχετική κατηγορία της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ θα πρέπει να προσέχει διπλά όταν κάνει μαθήματα στη σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τζανακόπουλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τις ευρωεκλογές ως «δημοψήφισμα εθνικής κάλπης», εφόσον δεν γίνουν και εθνικές εκλογές τον Μάιο. Εσείς έχετε υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωκάλπης με υπαρξιακούς όρους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το μέλλον του. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της «χαλαρής ψήφου»; Αποδέχεται η κυβέρνηση τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που προσδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση;

Απ.: Πράγματι οι επικείμενες Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη κρισιμότητα για το μέλλον και την ταυτότητα της Ευρώπης με δεδομένη την ανάδυση τα τελευταία χρόνια δυνάμεων ακραία δεξιών, μισαλλόδοξων και εθνικιστικών που επιδιώκουν να εμπεδώσουν την παρουσία και την επιρροή τους στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν πάνω στο έδαφος της κρίσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, της φτώχειας, της υψηλής ανεργίας, της καθήλωσης των μισθών και της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους δείχνοντας κάθε φορά ως υπεύθυνο τον αδύναμο «άλλο». Τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, το μουσουλμάνο, το νότιο, το διαφορετικό. Πρόκειται για την παραδοσιακή αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη συνταγή της ακροδεξιάς η οποία πλέον συμφύεται με τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και απειλεί ευθέως την ευημερία και την δημοκρατική ταυτότητα της Ευρώπης.

Αυτός είναι λοιπόν ο μεγάλος αντίπαλος στις Ευρωεκλογές πράγμα που δεν φαίνεται να κατανοούν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες απλώς παρακολουθούν άλλοτε αμήχανες και άλλοτε δήθεν άναυδες τις πολιτικές εξελίξεις συνεχίζοντας ακάθεκτες την δική τους παραδοσιακή συνταγή: σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, ευελιξία στην αγορά εργασίας, παραχώρηση επιπλέον πεδίου στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθήλωση μισθών.

Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα καθώς η ΝΔ από τη μια μεριά επιμένει σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και από την άλλη υιοθετεί τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα.

Άρα λοιπόν εδώ δεν κρίνεται απλώς και μόνο η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και η εκπροσώπηση της Ελλάδας σε αυτό. Κρίνεται η πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς για αυτό που ο ελληνικός λαός δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση εκείνων που ευθύνονται και για το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για την αντικοινωνική διαχείριση της.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει βέβαιος για νίκη στις εθνικές εκλογές, παρά τις δημοσκοπήσεις. Από πού πηγάζει αυτή η σιγουριά; Εκτιμάτε ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι από τις περιπτώσεις που οι πολίτες θα «ζυγίζουν» τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή και το αποτέλεσμα θα κριθεί τις τελευταίες εβδομάδες;

Απ.: Στις εθνικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια, δύο ανταγωνιστικές τάσεις. Από τη μια μεριά η τάση της κοινωνικής ισοπέδωσης, της συντριβής της εργασίας, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και του αυταρχισμού που επιδιώκει να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα υιοθετώντας έναν ακροδεξιό, εθνικιστικό, φονταμενταλιστικό λόγο. Αυτή την τάση εκπροσωπεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη μεριά υπάρχει η κοινωνική τάση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της θέσης και της αμοιβής της εργασίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, της ρύθμισης και της επιβολής κανόνων στην αγορά. Αυτή την τάση εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση θα είναι φυσικά σκληρή και η αντιπαράθεση δύσκολη. Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει.

Ερ.: Βλέπουμε ότι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διεργασίες για τη συγκρότηση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ανακοινώθηκε ενόψει των ευρωεκλογών και η συγκρότηση “πλατιάς εκλογικής επιτροπής”. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεργαζόμενες κινήσεις εντάσσονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή το εκλογικό εγχείρημα υπό το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» αποτελεί βήμα προς έναν μετασχηματισμό σε νέο κόμμα;

Απ.: Όπως σας είπα προηγουμένως οι επικείμενες Ευρωεκλογές αποκτούν το χαρακτήρα μιας αναμέτρησης δύο κόσμων. Του κόσμου της προόδου και της δημοκρατίας από τη μια και του κόσμου του αυταρχισμού, της λιτότητας και των εθνικισμών από την άλλη.

Αυτό το χαρακτήρα των Ευρωεκλογών αλλά και των πολιτικών συγκρούσεων που έπονται των Ευρωεκλογών τον κατανοούν δυνάμεις που δεν ανήκουν και δεν προέρχονται απαραιτήτως από την Αριστερά. Κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, διανοούμενοι του προοδευτικού κέντρου που ήρθαν κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Συμφωνία των Πρεσπών που λειτούργησε ως καταλύτης. Με αυτές ακριβώς τις δυνάμεις συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο, μια συμμαχία για να δώσουμε από κοινού τις επικείμενες πολιτικές μάχες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτό το μέτωπο δεν εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Ο καθένας προσέρχεται με την δική του πολιτική διαδρομή, τις θέσεις, τις απόψεις και τις προγραμματικές αποχρώσεις αλλά με έναν κοινό πολιτικό στόχο: Να ηττηθούν οι δυνάμεις του εθνικισμού και της λιτότητας, να υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Ερ.: Τελικά, θέλετε να «λεηλατήσετε» το χώρο του Κινήματος Αλλαγής ή του προτείνετε συνεργασία;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως σας είπα, πρότεινε την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων που θέλουν να αντιπαρατεθούν με τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και την ακροδεξιά. Η πρόταση αυτή ευδοκίμησε ακριβώς στο έδαφος που καλλιέργησαν η έξοδος από το Μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασία και την κοινωνία αλλά και η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση αυτή αφορούσε όσους συμφωνούσαν με τους στόχους της. Το ΚΙΝΑΛ, όχι απροσδόκητα, δεν θέλησε να συμμετέχει καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει πολιτική επιλογή ταύτισης, όχι απλής σύμπλευσης, με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Το είδαμε αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση των Πρεσπών όταν επέλεξε να υιοθετήσει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα με τη ΝΔ και την Ακροδεξιά για να αντιταχθεί Συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν προξενεί και ιδιαίτερη εντύπωση καθώς πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ από τις αντίστοιχες των στελεχών της ΝΔ σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την οικονομία μέχρι τα δικαιώματα και από την εκπαίδευση μέχρι την αντεγκληματική πολιτική το ΚΙΝΑΛ έχει μετατοπιστεί στο δεξιό άκρο του φάσματος. Επομένως νομίζω ότι αυτός που λεηλατεί το ΚΙΝΑΛ, την ιστορική του παράδοση και καταγωγή είναι ο εαυτός του.

Ερ.: Πότε θα έρθουν τα νομοσχέδια για την πρώτη κατοικία και τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία;

Απ.: Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία υπάρχουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν με τους εποπτικούς θεσμούς του Τραπεζικού Συστήματος πράγμα που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών και στη συνέχεια πάρα πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τις ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία η τεχνική επεξεργασία θα ολοκληρωθεί επίσης πάρα πολύ σύντομα και θα ακολουθήσει η κατάθεση τους.

Ερ.: Με αφορμή τις υπό συζήτηση αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτές «ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή στην εν εξελίξει δίκη της»…

Απ.: Η ΝΔ λέει απλώς ανοησίες. Το νέο σχέδιο του Ποινικού Κώδικα προέρχεται από πολυετείς εργασίες επιτροπών που στελεχώθηκαν από πρόσωπα τα οποία ορίστηκαν ακόμη και επί θητείας προηγούμενων κυβερνήσεων και συνέχιζαν να εργάζονται και στην σημερινή επιτροπή. Όλοι οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν θεσμικούς φορείς (δικαστικές αρχές, Πανεπιστήμια, δικηγορικούς συλλόγους) έχοντας επιλεγεί ακριβώς για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική τους πορεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόταση τους είναι πρόταση προς όλους, δηλαδή και προς το Υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του εξαιρετικά σοβαρά όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν στην δημόσια διαβούλευση.

Ειδικά τώρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής να σας πω ότι στο σχέδιο προτείνεται ο διευθύνων εγκληματική οργάνωση να τιμωρείται βαρύτερα από εκείνον που τη συγκροτεί και από όποιον εντάσσεται σε αυτή αλλά με όριο την 10ετή κάθειρξη. Ήδη το Υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα προτείνει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή ορισμένη επαύξηση ώστε να οδηγούμαστε σε ποινή ανώτερη, δηλαδή στα 10-15 έτη κάθειρξης.

Ωστόσο πρέπει να σας θυμίσω ότι ήταν επί της θητείας της ΝΔ που είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νέος όρος για την στοιχειοθέτηση εγκληματικής οργάνωσης, συγκεκριμένα ο ειδικός σκοπός του πορισμού οικονομικού οφέλους, πράγμα που θα οδηγούσε αντικειμενικά στην αθώωση όλων όσοι αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη κατηγορία στη δίκη της ΧΑ. Επομένως η ΝΔ θα πρέπει να προσέχει διπλά όταν κάνει μαθήματα στη σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.


Exit mobile version