«Παράθυρο» για κατάληξη στην αξιολόγηση, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σκάι». Ταυτοχρόνως, ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να σταματήσει να πολιτικολογεί, ενώ προχώρησε και σε δύο διαψεύσεις: πρώτον, ότι σοβεί ενδοκυβερνητική κρίση, και δη κρίση στις σχέσεις τού πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, και δεύτερον, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα κατά 35%. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε για άλλη μια φορά τις συζητήσεις για πρόωρες κάλπες, ενώ σε σχόλιό του για τις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι η κοινωνία είναι σε στάση αναμονής.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης
«Τα επόμενα 24ωρα», δήλωσε επί λέξει ο Δ. Τζανακόπουλος, «θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία».
Στο ερώτημα ειδικότερα, για την ημερομηνία- ορόσημο της 7ης Απριλίου και το Eurogroup που θα συγκληθεί την ημέρα εκείνη στη Μάλτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τεχνική συμφωνία. … Τεχνικά είμαστε πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε όμως να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να μην ανακαλύπτονται προσκόμματα, όπως είπε. Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό, τον «τεράστιο αγώνα» της κυβέρνησης προκειμένου να μην ανακαλυφθούν εκ νέου προσχήματα, από την άλλη πλευρά προφανώς. Η συνέντευξη έκλεισε με τον Δ. Τζανακόπουλο να σημειώνει, εν είδει συμπεράσματος, ότι η συμφωνία θα είναι και πολιτικά διαχειρίσιμη και κοινωνικά βιώσιμη. «Εκτιμώ ότι θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε.
Για το, διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι ευτυχές γεγονός» αυτό που συνέβη δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, να τοποθετείται δηλαδή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περισσότερο ως πολιτικό στέλεχος και λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης. Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν μας είπε αν πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση», προσέθεσε.
Επιπλέον κατηγόρησε τον διοικητή της ΤτΕ ότι έκανε ένα βήμα πιο πέρα με την ομιλία του για το ασφαλιστικό, αφού εκφώνησε μια ιδεολογική ομιλία υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. «Μας είπε ότι ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, το κράτος πρέπει να αφήσει τον πατερναλισμό του και να υπάρξει υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Εδώ έχουμε μια 100% ιδεολογική τοποθέτηση, δεν είναι στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας, δεν είναι τεχνοκρατική, είναι ιδεολογική- πολιτική».
Στη συνέχεια και επικαλούμενος σχετική προηγούμενη παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο κυβερνητικής εκπρόσωπος κάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη θεσμική του ιδιότητα και να πολιτικολογεί. «Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», σημείωσε εμφατικά ο Δ. Τζανακόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες αν υπάρχουν «αγαπημένα παιδιά» στο ευρω-σύστημα (σ.σ. στους κόλπους της ΕΚΤ).
Ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει την παραίτηση του τραπεζίτη, αλλά επανέλαβε ότι πρέπει να σταματήσει να πολιτικολογεί.
Συμπόρευση ΝΔ -Δημοκρατικής Συμπαράταξης -παλαιού «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ
Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για ταύτιση του παλαιού «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ με τη ΝΔ, επικαλούμενος το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι «ο κ. Σημίτης αγόρασε το αφήγημα της ΝΔ». Και κατέληξε, «παλαιό “εκσυγχρονιστικό” μπλοκ- Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΝΔ συμπίπτουν στην ίδια πολιτική ανάλυση που δεν αντέχει στην κριτική και την αντιπαραβολή με τα γεγονότα».
Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε μείωση συντάξεων κατά 35%
Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε περικοπή των συντάξεων και μάλιστα κατά 1/3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Αν ο κ. Σόιμπλε ζητούσε κάτι τέτοιο, θα το έκανε δημοσίως και όχι δια της πλαγίας οδού. Δεν μπορεί να υπεισέλθει σε τέτοια ζητήματα. Είναι ζητήματα των θεσμών».
Για τα προσκόμματα των δανειστών
Το συγκεκριμένο σημείο τέθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης από τον υπουργό Επικρατείας. Επί παραδείγματι, θύμισε πως κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ θέτει προσκόμματα. Και σε άλλο σημείο, «η ελληνική κυβέρνηση δίνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα και πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις με προσχήματα, κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ». Σε κάθε περίπτωση, «το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε δεν είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού», υποστήριξε και αναρωτήθηκε -ρητορικά- αν το ΔΝΤ έχει ποτέ άλλοτε αποδεχθεί συμφωνία που περιλαμβάνει θετικά μέτρα (αντίμετρα), όπως συνέβη στις 20 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε το ερώτημα αν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο εξωτερικό που θα ήθελαν να πέσει η ελληνική κυβέρνηση. Επ’ αυτού απάντησε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με την κυβέρνηση. Που δεν θέλουν να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα μας από την επιτροπεία.
Μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης
Προσδιορίζοντας τη στόχευση των αντίμετρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα απευθύνονται σε νέους ανθρώπους για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ και τα ΕΣΠΑ, και αυτά που είναι σε εξέλιξη και τα επόμενα, θα έχουν την ίδια στόχευση.
Ενδοκυβερνητικό -εσωκομματικό πεδίο
Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «πολλοί απογοητεύονται από το ότι δεν υπάρχει εσωκομματική κρίση», κατηγορώντας μερίδα των ΜΜΕ ότι «δεν έχει απολύτως καθαρό βλέμμα». Μάλιστα, κάθε λίγο και λιγάκι «εφευρίσκουν κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, και ενδο-κυβερνητική κρίση», δήλωσε. Διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν υπάρχουν, επέμεινε εξάλλου, χαρακτηρίζοντας υγιές το φαινόμενο διαφορετικών απόψεων μέσα στα κόμματα.
Για τις δημοσκοπήσεις
Στο εν λόγω θέμα, τέλος, υποστήριξε ότι είναι δικαιολογημένο μια κυβέρνηση που εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να έχει φθορά. Πόσο μάλλον που η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή και ο πολίτης δεν μπορεί να βγάλει καθαρό πολιτικό συμπέρασμα έως τώρα. «Οι πολίτες αναμένουν, η κοινωνία αναμένει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και θα κληθούν (οι πολίτες) -όταν αυτή αποδώσει σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- να συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με εκείνες που άσκησαν καταστροφικές πολιτικές την 5ετία προ του 2015, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, που έκλεισε τη σχετική αναφορά λέγοντας:
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για εκλογές νωρίτερα (σ.σ. πριν το 2019)», αφού κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως υποστήριξε, καταστροφικό για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.