Τζανακόπουλος: Είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στην τεχνική συμφωνία

«Έχουμε κάθε λόγο να απαγορεύσουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος στην συνέντευξή που παραχώρησε στα dikaiologitika.gr.


Ο κ. Τζανακόπουλος μιλά για την πορεία της αξιολόγησης και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στην τεχνική συμφωνία» ενώ αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» περαιτέρω ελαφρύνσεων για το 2018 εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα.

Ο ίδιος, αποκλείει εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας ενώ για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ δηλώνει ότι πρόκειται για «ξήλωμα κοινωνικών δομών, κλείσιμο σχολείων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων». Για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμά ότι είναι «εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα να αυξήσει την κοινωνική του επιρροή καθώς το πολιτικό πρόσωπο του νέου φορέα εμφανίζεται ως συμπλήρωμα της ΝΔ».

Η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Γεράσιμο Σιάρκο:

Τι θα γίνει με το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία; Ανησυχούν την κυβέρνηση οι εικόνες που είδαμε την Τετάρτη;

Το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Πρέπει όμως να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. Είναι άλλο ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και άλλο ο πλειστηριασμός ακινήτων των μεγαλοοφειλετών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Είναι δεδομένο ότι έχουμε δεσμευθεί και έχουμε κάθε λόγο να απαγορεύσουμε τους πρώτους και είμαστε αναγκασμένοι να επισπεύσουμε τους δεύτερους για να προστατεύσουμε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Επειδή όμως η παραπληροφόρηση για το θέμα έχει ξεπεράσει ακόμη και τα συνήθη όρια, πρέπει να επαναλάβουμε το αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήδη ισχύει και το οποίο καλύπτει τις λαϊκές τάξεις.

Συγκεκριμένα, ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί σε αυτόν. Και η αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύεται, ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει και για όσους δανειολήπτες έχουν την ιδιότητα του εμπόρου και δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη. Για αυτό το λόγο και διαπραγματεύθηκε σκληρά με τους θεσμούς για την δημιουργία εξαιρετικά συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων, τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, όλοι αυτοί οι οποίοι ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, καταλήγουν να λειτουργούν εξ’ αντικειμένου προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών, οφείλουν να πάψουν να παραπλανούν την κοινή γνώμη με ψεύδη.

Φαίνεται πως είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης σύμφωνα με τις δηλώσεις διαφόρων ευρωπαίων αξιωματούχων. Υπάρχει πιθανότητα να έχει οριστικά κλείσει νωρίτερα από τα Χριστούγεννα;

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα και πράγματι είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στην τεχνική συμφωνία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει από κοινού με τους θεσμούς ο στόχος είναι όλες οι διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης των προαπαιτούμενων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στο τέλος Ιανουαρίου. Όμως καταλαβαίνετε ότι το σημαντικό βήμα είναι η τεχνική συμφωνία και από κει και πέρα είναι απλώς θέμα χρόνου να κλείσουμε και τυπικά. Αυτή είναι προφανώς μια θετική εξέλιξη που αποδεικνύει και την αλλαγή κλίματος στην οικονομία αλλά και την βούληση όλων των μερών να περάσουμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μιλά για έξοδο από μία μακρά περίοδο μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχει πιθανότητα προληπτικής νομοθέτησης νέων μέτρων με ισχύ μετά την λήξη του προγράμματος;

Πράγματι όπως σας είπα και προηγούμενα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα περάσουμε στη φάση της εντατικοποίησης των συνομιλιών για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα που λήγει και τυπικά τον Αύγουστο του 2018. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όπως και στις τρέχουσες για την τρίτη αξιολόγηση δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα τεθεί θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξάλλου αναντίστοιχο με την δημοσιονομική πορεία της χώρας καθώς γνωρίζεται ότι και το 2017 κλείνει με δημοσιονομική υπεραπόδοση αλλά και ότι το 2018 οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα είμαστε εντός στόχων.

Το μέρισμα εν μέρει είναι μία βοήθεια προς την μεσαία τάξη, η οποία τα τελευταία χρόνια δέχεται ισχυρές πιέσεις. Υπάρχει δυνατότητα τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου νομοθέτησης νέων θετικών μέτρων που θα ανακουφίζουν τις πληγές της κρίσης;

Η σημερινή κυβέρνηση σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχει ταυτίσει το νομοθετικό της έργο μονάχα με τα όσα ορίζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Άρα, είναι δεδομένο ότι όποτε το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα, θα γίνονται αντίστοιχες παρεμβάσεις προς όφελος εκείνων που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό όμως που είναι το κρίσιμο, είναι να φτάσουμε με ασφάλεια στο τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Η Ελλάδα εκτός μνημονίων, με την οικονομία της να ανακάμπτει, έξω από τους περιορισμούς της ασφυκτικής επιτροπείας, θα είναι μια διαφορετική χώρα. Και κυρίως θα είναι μία χώρα στην οποία βασική αρχή θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Επομένως, η πορεία αποκατάστασης των αδικιών – που είναι και στρατηγικός μας στόχος – είναι συναρτώμενη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και βλέπετε ότι ακόμα και εντός προγράμματος, μέσα σε μια διετία διατέθηκαν πάνω από 2 δις στους πολίτες με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων. Το σημαντικό όμως είναι τα μέτρα στήριξης να πάρουν μόνιμη μορφή με την θεμελίωση ενός νέου κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι όσο διευρύνονται οι οικονομικές δυνατότητες και τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, τόσο η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, με προσήλωση πάντα, στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Τι σηματοδοτεί η διανομή κοινωνικού μερίσματος; Πολλοί την συγκεκριμένη παροχή την εξέλαβαν σαν οσμή εκλογών. Τι απαντάτε;

Σηματοδοτεί μια αυτονόητη, για το αξιακό πλαίσιο της παρούσας κυβέρνησης, πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάθε ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Όταν λοιπόν η χώρα καταφέρνει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταγράφει και μεγαλύτερο πλεόνασμα από τους στόχους , το ποσό αυτό οφείλει να επιστραφεί στους πολίτες. Τόσο απλά. Δεν πρόκειται ούτε για προεκλογική παροχή, το ίδιο άλλωστε ειπώθηκε και πέρυσι, ούτε υποκρύπτονται άλλοι πολιτικοί σκοποί. Η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος δεν ήταν τίποτε άλλο από μια αυτονόητη πράξη αρχών και σεβασμού στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Νωπές είναι οι μνήμες από την τραγωδία των πλημμυρών στη δυτική αττική. Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε ξανά άλλα θύματα;

Πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε επαναλάβει ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η περιφέρεια αττικής τα τελευταία τρία χρόνια αναβάθμισε τον αντιπλυμμηρικό σχεδιασμό αλλά και τα έργα υποδομών τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτεραιοποιούσαν έργα βιτρίνας και ανύπαρκτης κοινωνικής χρησιμότητας. Βεβαίως δεν είναι δυνατόν τα αποτελέσματα της άναρχης δόμησης και της ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού και πρόληψης φυσικών καταστροφών 60 και πλέον χρόνων να αντιμετωπιστούν με το πάτημα ενός κουμπιού με δεδομένες και τις χρόνιες ανεπάρκειες και του διοικητικού μηχανισμού της χώρας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η περιφέρεια αττικής έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό για αντιπλυμμηρικά έργα στα 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ έχουν προυπολογιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και το ΠΕΠ Αττικής. Πέραν όλων αυτών όμως ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει στον πρόεδρο της ευρωπαικής επιτροπής τον κύριο Γιούνκερ την πρωτοβουλία του για ένα πενταετές σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί και από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και για το οποίο ζήτησε τη στήριξε της ΕΕ. Αυτό ακριβώς το σχέδιο αλλά και ένα συνολικό πλάνο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του έκτατου αναπτυξιακού συνεδρίου που θα διοργανώσει η ελληνική κυβέρνηση στην Ελευσίνα στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

Τώρα ας πάμε λίγο πίσω. Η περίοδος Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν οριακή για την χώρα. Από την εποχή της λοιδορίας της χώρας από κορυφαίους αξιωματούχους και ηγέτες χωρών, περάσαμε σε διθυραμβικά σχόλια. Πώς περάσαμε από τα προσβλητικά για την χώρα eurogroup στις δηλώσεις αναγνώρισης;

Αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε όσους επιτέθηκαν με ανοίκειο τρόπο στη χώρα εκείνη την περίοδο. Κάνετε όμως ένα μεγάλο λάθος. Δεν πρόκειται μόνο για μια περίοδο διαρκών προσβολών εναντίον της χώρας και του ελληνικού λαού από την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ, όπως προσπαθούν να την καταγράψουν στη συλλογική συνείδηση οι αμετανόητοι οπαδοί της λιτότητας και της μόνιμης επιτροπείας.

Πρόκειται ταυτόχρονα και για μια περίοδο που η κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας έδωσε μια σκληρή και περήφανη μάχη για να διεκδικήσει τον τερματισμό της λιτότητας και ένα αξιοβίωτο μέλλον. Βασικό αίτημα ήταν να πάψει η Ελλάδα να είναι το θέατρο επιχειρήσεων των τεχνοκρατών της λιτότητας και του αντικοινωνικού ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Αυτό το αίτημα προφανώς και παραμένει ενεργό. Ωστόσο μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015 αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να παρατηρήσουμε όμως ότι δεν έχει καμία σχέση με τα όσα μας περίμεναν αν συνεχίζαμε στη βάση των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή βαδίζουμε στο τέλος αυτού του προγράμματος ώστε η χώρα μετά από μια μεγάλη και δύσκολη πολιτική και οικονομική περιπέτεια να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία και να αποκαταστήσει τις πλήγες και τις αδικίες της κρίσης.

Πως βλέπετε την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για τον επικεφαλής στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Βλέπετε τυχόν διαρροές από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι η δυνατότητα του νέου φορέα του κέντρου να αυξήσει την πολιτική του επιρροή είναι εξαιρετικά περιορισμένη με δεδομένο τον πολιτικό λόγο και τις κοινωνικές αναφορές του. Το πολιτικό προσωπικό του νέου φορέα όχι μόνο δεν έχει μετατοπιστεί από τις ιδεολογικές αναφορές του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει καν πάρει αποστάσεις από την συγκυβέρνηση με την ΝΔ του κου Σαμαρά. Αντιθέτως σήμερα εμφανίζεται ως συμπλήρωμα της ΝΔ και την ακολουθεί στην τοξική αντιπολιτευτική της τακτική. Νομίζω ότι πάσχει από το σύνδρομο μιας αδύνατης ιστορικής δικαίωσης και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που κινείται διαρκώς δεξιότερα και δεν μπορεί να παρακολουθήσει ούτε καν τη συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία αλλού δειλά και αλλού με πιο ριζοσπατικό τρόπο αμφισβητεί την ταύτιση της με το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό σχέδιο. Για να το πούμε με μια φράση: Η πολιτική ηγεμονία απαιτεί συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο και διακριτές κοινωνικές αναφορές και αυτή τη στιγμή τόσο το σχέδιο όσο και οι κοινωνικές αναφορές του ΠΑΣΟΚ και του νέου κέντρου ταυτίζονται με αυτές τις ΝΔ.

Η ΝΔ υπόσχεται μείωση φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα σας κατηγορούν ότι προχωρήσατε στην υπερφορολόγηση διότι δεν θέλατε να ακουμπήσετε το δημόσιο και κρατικές δαπάνες. Πώς το σχολιάζετε;

Η ΝΔ υπόσχεται μείωση φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις και φοροαπαλλαγές στον πλούτο. Την ίδια στιγμή που δηλώνει πρόθυμη να ξηλώσει κοινωνικές δομές, να κλείσει σχολεία, να συγχωνεύσει νοσοκομεία, να παραδόσει την κοινωνική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Άρα να περικόψει δραστικά όχι γενικά και αόριστα κρατικές δαπάνες, αλλά τις δαπάνες εκείνες που αφορούν τη στήρξη του κοινωνικού κράτους. Δεν λέει φυσικά τίποτα καινούριο. Επαναλαμβάνει τα όσα έκανε ως κυβέρνηση, υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τον κοινωνικό αρμαγεδδώνα φόρων και ακραίας λιτότητας που έφερε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μάλιστα διανθισμένο με την πλέον αποκρουστική ρητορική, ότι δηλαδή όλα αυτά πρέπει να συμβούν λόγων της φυσικής νομοτέλειας των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν εκλογές το 2018 στο ενδεχόμενο νωρίτερης εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για το 2019 και 2020.

Σας απάντησα και προηγουμένως ότι από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας αλλά και από τις δημόσια εκφρασμένες θέσεις των θεσμών τίποτα τέτοιο δεν προκύπτει. Όπως δεκάδες φορές έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της τετραετίας και θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: dikaiologitika.gr
Exit mobile version