«Η άμεση και ασφαλής έξοδος από το φαύλο κύκλο της εξοντωτικής λιτότητας και η επάνοδος στον ενάρετο κύκλο της ευημερίας προϋποθέτουν την επιτυχή δημιουργία του παραγωγικού ιστού, μέσω βιώσιμων και αποτελεσματικών επενδύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και θα καταπολεμήσουν τη μάστιγα της ανεργίας». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, κυρίως με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος αποτελούν κύριο μέλημα και ιστορική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, προκειμένου όχι μόνο να επανέλθουμε σε κανονικές συνθήκες αγοράς, αλλά και να απελευθερώσουμε αυτές τις δυνάμεις παραγωγής που θα προκαλέσουν την έκτακτη οικονομική ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσουν συνθήκες ξεχωριστής κοινωνικής ευημερίας» πρόσθεσε η κ. Τζάκρη.
Όπως ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός, δημιουργείται πλέον ένα ιδιαίτερα απλοποιημένο περιβάλλον, συμβατό με τα διεθνή αδειοδοτικά πλαίσια τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και άλλων προηγμένων χωρών. Ήδη το σχετικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας, έχει πάρει το δρόμο του για τη Βουλή και θα είναι νόμος του κράτους πολύ σύντομα. «Στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, βελτιώνοντας δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και παράλληλα με τη διαφαινόμενη και επιδιωκόμενη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός αυτού του έτους, όπως διαφαίνεται, αλλά και τη μετατροπή του ΕΤΕΑ σε αναπτυξιακό ταμείο, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας με σύγχρονους όρους».
Οι προκλήσεις για το ελληνικό εμπόριο κατά την ερχόμενη φάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, ιστορικής σημασίας και εγγυώνται εντυπωσιακό οικονομικό όφελος, αλλά και έκτακτες επιχειρηματικές αποδόσεις.
«Η μακροχρόνια κρίση που προηγήθηκε στην εμπορική αγορά, επέβαλε αμυντικές οργανωτικές επιλογές που ισχυροποίησαν εταιρικά επιχειρηματικά σχήματα, σφυρηλάτησαν επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές επιχειρήσεων, εξορθολόγισαν τον εταιρικό πληθωρισμό και ανέδειξαν ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες. Οι εταιρικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν της σπάνιας κρίσης που προηγήθηκε, είναι βέβαιο ότι αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορικής οικονομικής φάσης που έρχεται. Με καινοτόμο πνεύμα και ισχυρή οργανωτική υποδομή, θα αξιοποιήσουν με ευρηματικότητα και δημιουργικότητα τις ευκαιρίες που επιφυλάσσει το κοντινό επιχειρηματικό μέλλον στην εθνική μας αγορά» τόνισε η κ. Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην ομιλία της σε συγκεκριμένα προγράμματα του υπουργείου που στηρίζουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Το πρώτο από αυτά στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύοντας ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και χρηματοδοτώντας μεμονωμένα εργαλεία που σχετίζονται άμεσα με επενδύσεις σε αξίες γνώσης.
Το δεύτερο από αυτά δίνει έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιθυμούν τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις, όχι μόνο μια φορά, αλλά και περισσότερες και την εν γένει ισχυροποίηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην παγκόσμια αγορά.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κλείνει οι κύκλος των αρνητικών επιδόσεων στους θεμελιώδεις δείκτες για την ελληνική οικονομία με σοβαρές προϋποθέσεις, το κλείσιμο του 2016 να σηματοδοτήσει, ακόμα και να καταγράψει θετικές επιδόσεις με βιώσιμη προοπτική» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Την παραπάνω διαπίστωση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, τεκμηριώνουν μεταξύ άλλων και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η πορεία των εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη», η ανάπτυξη του τουρισμού, η αναστροφή της πορείας της ανεργίας, η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής (κατά το α’ εξάμηνο ήταν +4,3%), η αύξηση των εξαγωγών αγαθών (το α’ εξάμηνο ήταν +2,39%) και ιδιαίτερα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που σημειώθηκε αύξηση 2,44% το α’ εξάμηνο του 2016.
Στα παραπάνω συνέβαλλαν και συμβάλλουν η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η επικείμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της διαδικασίας διευθέτησης των κόκκινων δανείων, ο εξοβελισμός κάθε συζήτησης περί Grexit και οι εντατικές συζητήσεις για την έναρξη της διαδικασίας μείωσης του χρέους.
«Βρισκόμαστε συνεπώς σε μια κρίσιμη καμπή όπου η ανάκαμψη αποτελεί ρεαλιστική προοπτική. Ο δρόμος της ανάκαμψης όμως με βιωσιμότητα και δίκαιη ανάπτυξη, προϋποθέτει σοβαρούς μετασχηματισμούς και αλλαγές στη μορφή, στον προσανατολισμό και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και ειδικότερα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου».
Το ελληνικό λιανεμπόριο μπορεί ν’ αποτελέσει μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, μόνο μέσα από μια διαδικασία αναμόρφωσης που βασικά της χαρακτηριστικά θ’ αποτελούν:
– Η ένταξη των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σε εγχώριες αλυσίδες αξίας, ιδιαίτερα σε κλάδους με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο κλάδος της διατροφής (τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά), της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, του δέρματος και των κλωστοϋφαντουργικών, της καλλιτεχνικής παραδοσιακής χειροτεχνίας και των παραδοσιακών σχετικών προϊόντων.
– Την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ εμπορικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πολύ μικρών, μέσω διαφόρων μορφών όπως τα cluster, τα open mall, των εμπορικών πόλων χωρικού ή θεματικού χαρακτήρα, το πρωτογενές franchising κ.ά.
– Την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων εξειδικευμένης μορφή ή τρόπο πώλησης (καταστήματα delicatessen, market place κ.ά.).
– Την υποστήριξη του λιανεμπορίου από ανεπτυγμένα δίκτυα μεταφορών και logistics.
– Την εξυγίανση και ορθολογικοποίηση των δικτύων πώλησης των μεγάλων αλυσίδων με διόρθωση των χρηματοοικονομικών τους στοιχείων και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της αναβάθμισης των μεθόδων εξυπηρέτησης.
– Τη θεσμοθέτηση κι εφαρμογή κοινά αποδεκτών απλών και λειτουργικών κανόνων λειτουργίας του λιανεμπορίου αναφορικά με τις εμπορικές πρακτικές, τον ανταγωνισμό, τις εμπορικές μισθώσεις και τα ωράρια με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των παραγωγών.
Η παραπάνω στρατηγική δημιουργεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη, ελπιδοφόρα προοπτική και σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο προκειμένου να καινοτομήσει, να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και ν’ αναπτύξει συνέργιες με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη, Συντονίστρια Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου το μείζον θέμα είναι «να καταλήξουμε σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές σύστημα φορολογίας, με απλούστερες διαδικασίες στην λειτουργία και την έναρξη των επιχειρήσεων, με λιγότερα μέτρα λιτότητας προκειμένου να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με σοβαρή στήριξη των τραπεζών και ενθάρρυνση δράσεων που οδηγούν στην εξωστρέφεια και την καινοτομία και φυσικά να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» και συνέχισε: «Η επιμονή στην υπερφορολόγηση είναι αναποτελεσματική ιδεοληψία. Αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή και έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με φορολογικά πλεονεκτήματα».
Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, «είναι ο χώρος που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται όσο ποτέ η χώρα. Φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς οι φορείς αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας. Πιστεύουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην απελευθέρωση της αγοράς όπως πιστεύουμε στην ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας».