Τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση

Του Τάσου Δασόπολου
 
Μεγάλο κενό στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup έμεινε το θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας το οποίο θα παραμείνει βρόγχος μέχρι να αποφασίσει αλλιώς ή το συμβούλιου υπουργών ή η ΕΚΤ ή και οι δύο μαζί.

Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη από Κυβερνητικούς κύκλους ότι το πρόβλημα είχε λυθεί μέσω της ΕΚΤ οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη αν επιτρέψει την αύξηση της οροφής των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα στα 23 δις ευρώ. Παράλληλα προανήγγειλαν και μια απόφαση για πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον ELA.

Όλα έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε σε συνέντευξη του το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ.

Ο αξιωματούχος της Τράπεζας του Ευρώ αποκαλούσε την αύξηση των εντόκων έμμεση κρατική επιχορήγηση , τονίζοντας παράλληλα ότι χωρίς την υλοποίηση των δεσμεύσεων η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει νέα χρηματοδότηση.

Ο επικεφαλής του Eurorgoup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ ξεκαθάροισε ότι χωρίς την αξιολόγηση δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχθηκε μετά την χθεσινή σύνοδο των υπουργών του Ευρώ, ότι θα πρέπει να υπάρχει σύντομα να υπάρχει η υλοποίηση κάποιων από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα με τα κύματα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.

Τότε και μόνο τότε ΕΕ ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πάρουν αποφάσεις για την εκ νέου χρηματοδότηση της χώρας.

Στο μεταξύ η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σήμερα στις Βρυξέλλες θα είναι πάλι προκαταρκτική.

Οι συνολικά 10 μεταρρυθμίσεις – οι περισσότερες φορολογικού χαρακτήρα – που παρουσίασε χθες ο κ. Βαρουφάκης στους ομολόγους χαρακτηρίστηκαν ως καλή βάση διαλόγου.

Ακόμη και οι τρείς τελευταίες μεταρρυθμίσεις έκπληξη που μπήκαν την τελευταία στιγμή όπως η «άτυπη» περαίωση για όσους δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα, το κυνήγι του transfer pricing και η λοταρία με τις αποδείξεις – δανεισμένη από το e-mail Χαρδούβελη- είναι όλα μέτρα που κρίθηκαν ως αποδεκτά από τους ομολόγους του υπουργού οικονομικών.

Το μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης όμως θα είναι για άλλη μια φορά το δημοσιονομικό. Η σκέψη για την αλλαγή του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα παρότι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου ήταν και πάλι απούσα από την πρόταση του υπουργείου οικονομικών.

Παρόλα αυτά οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και πάλι από αυτό το θέμα. Χωρίς να λυθεί το δημοσιονομικό, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης από τους εταίρους.

Ένα ακόμη μεγάλο θέμα θα είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση οι εταίροι και δανειστές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «από μακριά» .

Θα πρέπει όλοι να κάνουν την υποχώρηση και να δεχθούν την αξιολόγηση που ξέραμε μέχρι τώρα με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών να εξετάζουν από κοντά τα ελληνικά στοιχεία.

 

Exit mobile version