ΤτΕ: Μείωση 1,6% των αφίξεων από το εξωτερικό το α΄εξάμηνο

Υποχώρηση κατά 1,6% εμφάνισαν οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (86,5%), παρουσίασαν την εξεταζόμενη περίοδο μείωση 1,2%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, ενώ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη αύξηση 0,9%.

Σημαντική μείωση των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται, από τη ΠΓΔΜ (-27,7%), τη Βουλγαρία (-10,5%) και τη Γαλλία (-20,6%), ενώ σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο (13,1%), την Αλβανία (41,6%), και τη Ρουμανία (19,4%).

Στις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Ασία, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση των αφίξεων από την Τουρκία (-29,2%). Επίσης, μείωση παρατηρείται από την Ωκεανία (-1,3%). Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες δύο ηπείρους παρουσιάζουν αύξηση και συγκεκριμένα, σε απόλυτες τιμές, από την Αμερική (1,5%) με σημαντική συμβολή από τις ΗΠΑ, και από την Αφρική (24,7%).

Τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει το Ηνωμένο Βασίλειο (12,5%) και ακολουθούν η Γερμανία (11,9%), η Βουλγαρία (11,2%), η ΠΓΔΜ (7,7%) και η Γαλλία (4,9%).

Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και το σταθμό εισόδου, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν αεροπορικώς και οδικώς. Όσον αφορά στις αφίξεις, αεροπορικώς, το αεροδρόμιο των Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (24,1%) και ακολουθούν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου (10,2%), της Ρόδου (6,7%) και της Θεσσαλονίκης (5,2%).

Οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι οι Εύζωνοι (7,6%) και ο Προμαχώνας (5,7%).


Exit mobile version