Για εξαιρετικές προοπτικές στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στον χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΕΜΠ με θέμα την “ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αειφόρου διαχείρισης”.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, και οι δύο τομείς έχουν “εξαιρετική προοπτική για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας βάσης, είτε μέσω βιοαερίου, είτε μέσω καύσιμης βάσης, δημιουργίας πέλετ για εμπορική δραστηριότητα”.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και την ανάγκη να ξεπεραστούν μυθεύματα σε σχέση με την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, καθώς όπως είπε: “όπου έχουμε προσπαθήσει να εγκαταστήσουμε μονάδες βιοαερίου, η τοπική κοινωνία προτιμά να πετά τα τυρόγαλα στα ρέματα, παρά να τα αξιοποιεί με έναν τρόπο προκειμένου να παράγει ενέργεια.
Αναφέρθηκε σε παρανοήσεις όπως το ότι η καύση κάποιων οργανικών υλικών εκλύουν διοξίνες. “Διοξίνες παράγονται με το σημερινό σύστημα όταν αναφλέγονται στους 500-600 βαθμούς σύμμεικτα απορρίμματα. Είναι άλλο πράγμα η καύση σε μερικές χιλιάδες βαθμούς με κατάλληλη τεχνολογία και άλλο αυτό που συμβαίνει στις χωματερές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, μεγάλο εμπόδιο για την αξιοποίηση της βιομάζας είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι τόποι παραγωγής της δεν έχουν συνδεθεί με τα εργοστάσια που θα την αξιοποιήσουν, παρά τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε τέτοιου είδους έργα.
“Υπάρχουν πολλά αιτήματα για εγκαταστάσεις μονάδων, τα οποία δεν έχουν εξασφαλίσει την ποσότητα της πρώτης ύλης” ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι “εάν έχουμε αποτυχημένα πειράματα, για εμάς είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα”.
Όσον αφορά τα αστικά απορρίμματα, ξεκαθάρισε ότι η καύση τους δεν είναι στην κατεύθυνση του νέου ΕΣΔΑ, “όχι γιατί υπάρχουν μονάδες μη φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά επειδή πολύ μεγάλο κομμάτι των απορριμμάτων πρέπει να γυρίσει σε ανώτερη μορφή στην κυκλική οικονομία. Μία τέτοια λογική καύσης μας βρίσκει αντίθετους. Τα υλικά πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως, μέσω της ανακύκλωσης”.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε σχέση με τη διαχείριση των υπολειμμάτων, είτε οι αερόβιες, είτε οι αναερόβιες μέθοδοι είναι η βέλτιστη λύση.
Τέλος, αναφορά έκανε για το Ελληνικό, ξεκαθαρίζοντας ότι στα σχέδια αξιοποίησης του ούτως ή άλλως προβλέπεται μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες και σε καμία περίπτωση χωματερή.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελος Καπετάνος τόνισε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων αποτελεί μία σημαντική συνιστώσα για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, εκφράζονται ταυτόχρονα την ανάγκη να επιταχυνθεί ο βηματισμός για την αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά και την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να διευκολύνει και να σταθεί αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ) Ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Δικτύου Ενεργειακής Αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Columbia – Earth Engineering Center.