Τσίπρας: Τρία φίλτρα για να είναι αποτελεσματική η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

H συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπει τρία «φίλτρα» για να υπάρξει πραγματικά μία μείωση των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Το πρώτο φίλτρο, είπε, είναι το κτύπημα των διακινητών στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέλαβε σχετική δέσμευση.

Το δεύτερο φίλτρο είναι η ουσιαστική συμμετοχή του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα τερτίπια της. Διότι, τόνισε, σήμερα έχουμε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ μόνο μεταξύ της Λέσβου και του Αϊβαλή στην απέναντι τουρκική ακτή.

Το τρίτο φίλτρο, αν η Τουρκία δεν ικανοποιήσει τις παραπάνω δεσμεύσεις, είναι να υπάρξει ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν να δίκτυα των διακινητών, σημειώνοντας ότι δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάστασης τους σε χώρες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη δέσμευσή της για τη μείωση των προσφυγικών ροών ή έστω της διατήρησή τους στο χαμηλό επίπεδο των δύο τελευταίων ημερών. Εξέφρασε, όμως, τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι και στο παρελθόν βλέπαμε μείωση των ροών τις ημέρες των συνόδων, αλλά μετά αυτές αυξάνονταν. Ας περιμένουμε να δούμε αν η Τουρκία θα σεβασθεί τις δεσμεύσεις της, είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε άμεση βοήθεια για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Παροχής Ασύλου. Τις επόμενες ημέρες, σημείωσε, θα έρθουν στην Ελλάδα 2.300 άτομα, από τα οποία 400 είναι εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1.500 εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ασφάλειας.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να επιτύχει το αίτημά της για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην ΕΕ, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος – το ένα από αυτά και η Ελλάδα -, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου που συνεργάσθηκαν αθόρυβα αλλά στενά το τελευταίο 10ήμερο στην κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Τσίπρας θεώρησε, επίσης, σημαντικό ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες και ότι προβλέπεται μία διαδικασία μετεγκατάστασης 72.000 προσφύγων (ενός αξιόλογου αριθμού, όπως είπε) απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

 

Exit mobile version