Του Βασίλη Σκουρή
Να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνδέοντας μάλιστα τα θέματα αυτά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Εάν κάτι πάει στραβά στο Αιγαίο ή το Κυπριακό θα καταρρεύσει η ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι όπως παλιά και πως σε αυτά πλέον ξεσπά το μεγαλύτερο τμήμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος.
«Στηρίξτε με στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, είναι δυο θέματα όλης της Ευρώπης», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας που είχε έντονο διάλογο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αφορμή το προσφυγικό.
«Μου λες ότι δεν είναι προτεραιότητα για σένα και το λαό σου το προσφυγικό και ο δικός μου ο λαός όμως δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται από τη Ρωσία, από αλληλεγγύη όμως ψηφίσαμε το εμπάργκο», είπε κάποια στιγμή όταν ανέβηκαν οι τόνοι.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, μάλιστα, δέχτηκε επίθεση και από άλλες χώρες που αντιτίθενται στη χείρα βοηθείας που δίνει στις χώρες του Βίζεγκραντ που αρνούνται να υλοποιήσουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς επιδιώκει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στην Πολωνία, στις εκλογές που διεξάγονται στην ιδιαίτερη πατρίδα του σε ενάμισυ χρόνο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μάλιστα, σε κάποια στιγμή του υπενθύμισε ότι η ίδια ήταν που τον πρότεινε και τον επέβαλε για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρότι η κυβέρνηση της Βαρσοβίας υπήρξε αντίθετη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μετέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες «μήνυμα» Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη, ενώ έθεσε και το θέμα των χρημάτων που η Τουρκία διεκδικεί από την Ευρώπη για το προσφυγικό.
Η Άγκυρα αναμένει περί τα έξι δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα έχει λάβει περίπου 800.000.000 ευρώ, ενώ εάν δεν προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των χρημάτων πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τα εισπράξει στο σύνολό τους.
Στην τετραμερή με Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ (η Σόφια αναλαμβάνει την επόμενη προεδρία της ΕΕ) η Αθήνα μάλλον ανέμενε μεγαλύτερη δημόσια στήριξη για το προσφυγικό, ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται με μεγαλύτερη ένταση ως ένα από τις βασικότερα προβλήματα της χώρας.
Πηγή: Real.gr