Σειρά ερωτημάτων που προδικάζουν και την απάντηση αναμένεται να απευθύνει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
«Χρειάζεται σήμερα κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα; Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε; Ποιος πρέπει να είναι ο οδικός χάρτης;» αναμένεται να επισημάνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ θα ζητήσει μια συντεταγμένη δημοκρατική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κρίσιμη συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στις 5 το απόγευμα, υπό την παρουσία του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίζει τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σχίσμα» που έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία για το Γ΄ Μνημόνιο και την «ανταρσία» στις ψηφοφορίες μεγάλου τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η ΠΓ καλείται να αποφασίσει συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας (ΚΠΕ), πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Αυγούστου και Έκτακτο Συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η ηγεσία επιθυμεί Έκτακτο Συνέδριο και όχι Διαρκές, εκτιμώντας πως οι συσχετισμοί θα είναι ευνοϊκότεροι γι’ αυτήν με την εκλογή νέων συνέδρων και όχι με τη σύνθεση του προηγούμενου Συνεδρίου, με την οποία συνέρχεται το Διαρκές Συνέδριο.
Αν, πάντως, το Έκτακτο Συνέδριο πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, τότε -σύμφωνα με το Καταστατικό- τυχόν νέα μέλη δεν θα μπορούν να ψηφίσουν συνέδρους, καθώς δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία έχουν μόνο τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα δυο μήνες πριν από το Συνέδριο.
Η διαφοροποίηση των «53»
Το μεγάλο πρόβλημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν είναι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μικρότερες συνιστώσες που διαφωνούν, αλλά και η «προεδρική» κίνηση των «53».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, οι «53» θα καταθέσουν ξεχωριστή εισήγηση, στην οποία θα επιμείνουν, όπως ισχυρίζονται, έως το τέλος αντιτιθέμενοι στη διάσπαση, ακόμα και αν βουλευτές επιμείνουν να καταψηφίζουν τα κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ θα ασκούν έντονη κριτική στη μετατόπιση της πολιτικής του κόμματος προς το κέντρο.
Ο Αλέξης και ο Ρούντι
Η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι οδηγείται ήδη προς την έξοδο, κάνοντας δημοσίως λόγο για «μνημονιακή μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος τάσσεται κατά της διεξαγωγής Συνεδρίου και εκλογών, αλλά και κατά των διαγραφών και των παραιτήσεων βουλευτών.
Ληξιαρχική πράξη γέννησης;
Με ληξιαρχική πράξη γέννησης πολιτικής κίνησης -και προοπτικώς κόμματος- μοιάζει η ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Αριστερή Πλατφόρμα, με αφορμή τα 5 χρόνια από την ίδρυση της ιστοσελίδας Iskra.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ηγέτης της Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ χαρακτηριστικό των διεργασιών που διεξάγονται είναι και τα πρόσωπα που θα απευθύνουν χαιρετισμό:
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, το μέλος της ΠΓ Αντώνης Νταβανέλος και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Γιώργος Μεράντζας, Γιάννης Ιωάννου και Μάνια Παπαδημητρίου.
Προειδοποίηση για άρση εμπιστοσύνης
Με άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προειδοποίησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στη Realnews, σε περίπτωση που η υλοποίηση των πολιτικών του Μνημονίου καταστεί ανεπιστρεπτί.
Απειλές για τη λίστα
Με τη σειρά του ο Γιώργος Τσίπρας, Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της μη συμμετοχής στις λίστες όσων καταψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
«Αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε για να ανακτηθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν έχουν θέση στη λίστα όσοι καταψηφίζουν, ποιος ο λόγος να γίνουν εκλογές;», αναρωτιέται με συνέντευξή του στη «R» ο εξάδελφος του πρωθυπουργού.
Πηγή: real.gr