Τσίπρας: Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

“Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. “Περιμένετε στη γωνία την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες. Και ύστερα μιλάτε για συναίνεση” είπε απευθυνόμενος στον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ.

“Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι έχετε απέναντί σας μία κυβέρνηση που μιλάει καθαρά, που διαπραγματεύεται με θάρρος και που έχει στόχο να βγάλει την Ελλάδα από τη λάσπη” πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Ελλαδα δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη.

“Η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία πενταετία. Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές” ανέφερε.

“Η κατάρρευση της χώρας ήταν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθήσατε. Είναι δεδομένη η αποτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα το έκριναν οι πολίτες, οι οποίοι έδωσαν εντολή για μία ριζική στροφή”.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των μνημονίων και έκανε λόγο για εκτόξευση του δημοσίου χρέους, εκτόξευση της ανεργίας στο 27% και στο 60% για τους νέους, για δραματική μείωση μισθών και συντάξεων.

“Όλα αυτά ήταν συνέπειες μίας συγκεκριμένης πολιτικής που επιβλήθηκε με στόχο την ανάταση της ανταγωνιστικότητας. Είναι δεδομένη η πολιτική και οικονομική αποτυχία του προγράμματος” ανέφερε. “Οι επί της αρχής πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί από τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτού του προγράμματος. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που πριν τις εκλογές του 2012 είχε δεσμευτεί για μία και μόνη εξεταστική για το μνημόνιο. Γιατί την ξέχασε μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία; Εδώ κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος” είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η αίσθηση του ελληνικού λαού είναι ότι και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει συμπαιγνία. “Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή η αίσθηση είναι αληθής σε όλες τις περιπτώσεις” τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι “οφείλουμε ωστόσο να την λάβουμε υπόψη μας. Για να αποκαταστήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Είναι δεδομένο ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών κυβερνήσεων”.

“Δεν είναι στόχος ο ρεβανσισμός. Είναι το χρέος μας σε έναν λαό που υπέφερε και έκανε τρομακτικές θυσίες, ενώ έβλεπε άλλους να απέχουν από αυτές τις θυσίες. Αυτό είναι το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται η μεγάλη αδικία του ελληνικού λαού” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

 

Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version