Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω αυτά που κάνατε εσείς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ΒΙΝΤΕΟ

Τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση που είχε κρατήσει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστρεψε ο Αλέξης Τσίπραςαπό το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως “θέλω να σας καθησυχάσω κ. Μητσοτάκη -παρότι δεν είστε εδώ- να μην ανησυχείτε”. Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής “εγώ δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

“Αυτό που κάνατε να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, που τώρα θέλετε να τιμήσετε, εμείς δεν θα το κάνουμε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.”, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως “πάει πολύ να μιλάει για λαϊκισμό ειδικά στα εθνικά θέματα”, λέγοντας: “Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας –δεν είναι πλέον, βολεύτηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- να δηλώνουν ότι για τους οκτώ αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογάν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό”. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησης, “ότι πούλησα την Μακεδονία για την μη περικοπή των συντάξεων”.

“Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παράδειγμα, όχι μόνο γιατί είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ βρίσκεται η διαφορά μας, είπε στη συνέχεια, λέγοντας πως “εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη”. Και διευκρίνισε “με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια”.

Κριτική για το “δόγμα της λεπτής γραμμής”

Άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αιφνιδιάστηκαν από τις “εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών”, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας πως “η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής”.

Έκανε λόγο για εφαρμογή “μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων” και σημείωσε πως “σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής. Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα. Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας”.

Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι εφάρμοσε το δόγμα της “λεπτής γραμμής” που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, ένα δόγμα που δεν βοήθησε ούτε το προσφυγικό, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών. “Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού, και ενδεχομένως δεν τολμήσατε να πιέσετε τους εταίρους μας, που διστάζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα τους με την Τουρκία”, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε έξι προτάσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πολιτική των ανοικτών διαύλων, την επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ και τη διεθνοποίηση του ζητήματος.

“Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους. Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο. Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι “ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας”.

Όπως είπε, “δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν”.

Έκανε επίσης λόγο για δύο “αγκάθια” που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι “η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα… Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων”.

Κομματάρχης Ομογένειας ο κ. Διαματάρης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στην υπόθεση με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών κ. Διαματάρη, λέγοντας: “εσείς δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα”.


Exit mobile version