Διπλό μήνυμα, ένα προς τους δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη», αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή, και το δεύτερο προς το εσωτερικό χώρας ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά ένα κατεστημένο δεκαετιών και τη διαπλοκή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος, όπως σημείωσε.
Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση».
Πρόσθεσε, ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες.
Επιπλέον ο κ .Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος.
«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και «να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός, απαιτεί να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και ότι αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα εργαστεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα, όπως είπε.
Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και επισήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.
Το δεύτερο μήνυμα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη, το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς.
Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.