Quantcast
Τσίπρας: 'Οχι σε περιπολίες με Τουρκία, ναι σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: ‘Οχι σε περιπολίες με Τουρκία, ναι σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

δημοσιεύτηκε:

Για «πολιτική ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο θέμα του προσφυγικού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Β. Λεβέντη, στην “Ωρα του Πρωθυπουργού”.

Βιώνουμε μια τεράστια, παγκόσμια κρίση, γίνεται η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και όλη η μετακίνηση γίνεται από τη χώρα μας, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας και των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Πολλοί ακόμα και σήμερα κάνουν συντονισμένες προσπάθειες με αναπαραγωγή αναληθών δημοσιευμάτων να υποστηρίξουν ότι η ΕΕ θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Αυτό το κλίμα, που καλλιεργείται από ακραίους στην Ευρώπη, από αυτούς που σηκώνουν φράχτες, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν είναι το καλύτερο θέμα για να κάνεις αντιπολίτευση, γιατί διακυνδυνεύεται η διεθνής θέση της χώρας.

Οχι μόνο δεν μας έδειξαν το δρόμο της εξόδου από τη Σένγκεν αλλά μας έδωσαν και συγχαρητήρια στο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών, προσέθεσε.

Σε ότι αφορά τα hot spot στα νησιά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η επιλογή του τόπου εγκατάστασης δεν επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ούτε από την ΕΕ αλλά από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Όταν οι πρόσφυγες έρχονται πρέπει να γίνει περισυλλογή και διάσωση, όχι επαναπροώθηση που είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν αντιδράσεις στα νησιά, όχι και ιδιαίτερα αυθόρμητες, στην Κω αλλά στα υπόλοιπα νησιά η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αναδεικνύει την ανθρωπιά».

Εχουμε κάποια φαινόμενα από μεμονωμένους, είπε αλλά αν δεν υπάρξει κέντρο ταυτοποίησης θα είναι καλύτερα;

Ο χώρος που επελέγη στην Κω είναι κατάλληλος, παραχωρήθηκε νόμιμα με σύμφωνη γνώμη και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Στην Ειδομένη αποδείξαμε ότι ακόμα και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνονται δύσκολες επιχειρήσεις της αστυνομίας χωρίς να ανοίξει μύτη. Λέγανε ότι θα πέσει ξύλο πρώτη φορά αριστερά και δεν συνέβη τίποτα.

Οπως είπε τα Σκόπια παράνομα κλείνουν τα σύνορα παράνομα, αλλά η χώρα μας δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων. Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες επαυποδοχής από όλους

Αναφορικά με το Φάληρο και τη συγκέντρωση στο Ταε Κβο Ντο παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά το να δημιουργείται ντόρος για μικροπροβλήματα, όπως κάποια επεισόδια, δεν είναι το μείζον

Η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, υποστήριξε ο Β. Λεβέντης. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για τη φιλοξενία και τη διαχείριση των χιλιάδων μεταναστών που έρχονται στη χώρα, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και έκανε λόγο για “φιάσκο” με τη Frontex.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.