Του Βασίλη Σκουρή
Οι συσκέψεις θα αφορούν κυρίως τον προγραμματισμό για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά και για όλα τα ανοιχτά οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Ήδη, την Παρασκευή την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που συζήτησε εφ’ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Η απόφαση να μην υπάρξει παροχολογία στη ΔΕΘ είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ειλημμένη.
O πρωθυπουργός θα αποστείλει, με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό του, μηνύματα ανάκαμψης της οικονομίας και προστασίας της κοινωνίας, ενώ με τον οδικό χάρτη που θα εξαγγείλει, θα επιχειρήσει να κλείσει την εκλογολογία που αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την οικονομία.
Σύμφωνα με τη Realnews, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας και είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του:
«Θα είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα στις αγορές, αλλά θα τη βγάλω και από το Μνημόνιο, πριν η χώρα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες».
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δώσει σαφή εντολή να υλοποιηθούν γρήγορα τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν, καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι η 31η Οκτωβρίου, καθώς εάν δεν αποδεσμευθεί και δεν εκταμιευθεί η δόση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, απαιτείται εκ νέου έγκριση.
Το Μαξίμου επιδιώκει να κλείσει το θέμα, ει δυνατόν εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να μην υπάρξει εμπλοκή και οδηγηθεί πιο πίσω η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Στόχος η δημοσιονομική χαλάρωση
Το θέμα της κοινωνικής Ευρώπης επιδιώκει να προωθήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόσο στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι την προσεχή Πέμπτη, όσο και στη Διάσκεψη των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που συγκαλεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική μετά το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός κινείται σε δυο επίπεδα:
Πρώτον, στη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν, της Μάλτας Γιόζεφ Μούσκατ) ή ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων που τα κόμματά τους συμμετέχουν στις κυβερνήσεις των χωρών τους (π.χ. ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) και ο Αλ. Τσίπρας καλείται ως «παρατηρητής».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επιδιώκει στη συγκεκριμένη συνάντηση που θα διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής γραμμής στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, να προωθήσει το θέμα της κοινωνικής διάστασης της ευρωζώνης, ενώ στο παρασκήνιο θα ζητήσει τη στήριξη των σοσιαλιστών ηγετών στα θέματα που τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Δεύτερον, στη συνάντηση των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που με πρωτοβουλία του οργανώνεται στην ελληνική πρωτεύουσα επτά ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Αλ. Τσίπρας προωθεί τη «Διακήρυξη των Αθηνών».
Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα θα παραβρεθούν Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα και Γιόζεφ Μουσκάτ, αλλά και οι προερχόμενοι από τον συντηρητικό χώρο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας και Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι η σύνθεση των δυο διασκέψεων είναι ακριβώς η ίδια, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η «R», βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης και επιδιώκει να ληφθούν αποφάσεις για δημοσιονομική χαλάρωση στην ευρωζώνη και για την κοινωνική Ευρώπη, με στόχους περί ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποφασίσει στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στα τέλη του φθινοπώρου στην ελληνική Βουλή να θέσει ακόμα και μονομερώς τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, από 3,5% που προβλέπεται στο Μνημόνιο στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020.
Πηγή: Real.gr