«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και για τον λόγο αυτό «πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας, σε συνάντηση με φορείς της Δ. Μακεδονίας, στο Διοικητήριο.
Ο πρωθυπουργός, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, και της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλιας- Τσαρουχά, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της περιοχής και -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά ως ένα “πείραμα”, που εφόσον αποδειχθεί επιτυχημένο θα επεκταθεί και σε άλλες Περιφέρειες.
Σημείωσε, δε, πως συστήνεται με πόρους που θα καταβληθούν “ισομερώς” από το υπουργείο Οικονομίας και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας (10 εκατ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το κράτος και άλλα πέντε από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της περιοχής), ενώ διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΕΤΕΑΝ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με το Ταμείο Ανάπτυξης στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως εκείνων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Α.Ν.,κ.ά.), αλλά και να ενθαρρυνθούν επενδύσεις γενικότερα στην περιοχή. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι είχε αναφερθεί στη δημιουργία του Ταμείου αυτού πριν από έξι μήνες στη ΔΕΘ.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ορισμένες φορές επινοώντας τον τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία και νομίζω αυτό τον χαρακτήρα έχει αυτή η πρωτοβουλία. Να πω ότι με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά, ταμεία εγγυήσεων, ταμεία επιδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών. Δομές, οι οποίες θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και στις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής».
Σημείωσε,επίσης, ότι μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνολικά 256 εκατ. ευρώ και από αυτά τα περίπου 170 εκατ.ευρώ το 2015, εξαντλώντας όλους τους πόρους του ΕΣΠΑ για το 2015.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι στη μεγάλη επιτυχία που είχε το υπουργείο Οικονομίας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ αλλά και στο γεγονός ότι οι πόροι διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2015, «οφείλεται και αυτή η απόκλιση που αιφνιδίασε κάποιους» σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Πρόσθεσε, ότι το 2016 μοιράστηκαν ισομερώς οι πόροι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ το 2015 αυτό επιτεύχθηκε στο τέλος.
«Δεν είναι τόσο ανησυχητική αυτή η εικόνα, όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν. Για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν την αιτία που την προκάλεσε», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο διάλογο που ξεκινά στην κυβέρνηση για το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στην αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς και αφού χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή τους”, πρόσθεσε ότι: «Θέλουμε αυτή τη φορά να πάμε ανάποδα. Να μην ξεκινήσουμε από τα πάνω προς τα κάτω, από την κεφαλή της πυραμίδας. Να ξεκινήσουμε από τη βάση. Θέλουμε το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο να είναι συγκροτημένο ανά Περιφέρεια και το σύνολο να αποτελεί τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι μια πρόκληση, ένα στοίχημα. Θα δώσουμε το λόγο στην αυτοδιοίκηση και στους τοπικούς φορείς το επόμενο διάστημα για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της εθνικής οικονομίας».