Τη στήριξή του στο δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφτηκε τα περίπτερα των πανεπιστημίων στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), συζήτησε με τις διοικήσεις τους και φοιτητές, και ενημερώθηκε για τις διακρίσεις και τις επιτυχίες τους, που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές.
Ο κ. Τσίπρας παρέμεινε στον χώρο όπου συμμετέχουν φορείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας για περισσότερη επί μία ώρα. Αρχικά επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου ενημερώθηκε για τα προγράμματα του. Ακολούθησε το περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκε ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου και ο κ.Τσίπρας πληροφορήθηκε για την πλατφόρμα προγραμματισμού για όλους, το DuckyCode και διαπίστωσε πως πρόκειται για μία πολύ «έξυπνη πλατφόρμα».
Ο κ. Τσίπρας πέρασε επίσης από τα περίπτερα των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου του χάρισαν μία γραβάτα, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Είδε αγωνιστικές μοτοσικλέτες που έφτιαξαν οι φοιτητές με όριο ταχύτητας τα 180χλμ/ώρα, αγωνιστικά αυτοκίνητα τύπου φόρμουλα, ενώ στάθηκε γι’ αρκετή ώρα στην ομάδα Αεροδιαστημικής του ΑΠΘ (ASAT). Εκεί, συνομίλησε με φοιτητές για τις διακρίσεις που έχει λάβει η συγκεκριμένη ομάδα σε παλαιότερους διαγωνισμούς, αλλά και γι αυτόν που θα συμμετέχουν τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία, ενώ ο κ.Τσίπρας έκανε ερωτήσεις στους φοιτητές για τον τρόπο σχεδιασμού των πυραύλων και των αεροπλάνων.
Στη διάρκεια της περιήγησης του κ. Τσίπρα σε περίπτερα των πανεπιστημίων, υπήρξε έντονος διάλογος, σε μικρή απόσταση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανάμεσα στη βουλευτή, Κατερίνα Νοτοπούλου και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. «Είναι ντροπή και κρίμα για το πανεπιστήμιο αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο» είπε η κ. Νοτοπούλου και ο κ. Παπαϊωάννου της απάντησε: «Εγώ εφαρμόζω το νόμο. Είμαι θεσμικός και όλα τα υπόλοιπα θα τα δείτε εσείς που είστε πολιτικός, εγώ είμαι πρύτανης. Ό,τι επιχειρησιακό θέμα έχετε απευθυνθείτε στην Ελληνική Αστυνομία, όχι σ’ εμένα».
Λίγο πριν αναχωρήσει από το συγκεκριμένο περίπτερο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε και το σταντ του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
«Δεν θα σας πω τίποτα, να έχετε αγωνία για το βράδυ»
«Δεν θα σας πω τίποτα, να έχετε αγωνία για το βράδυ στην ομιλία μου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο των επιμελητηρίων, αφού άκουσε προσεκτικά τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.
Αμφότεροι του έθεσαν το θέμα της ενεργειακής κρίσης και αναφέρθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τον ρώτησαν τι μέτρα προτίθεται να ανακοινώσει κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ για τη στήριξη των επαγγελματιών και πιο συγκεκριμένα των μικρομεσαίων.
Συγχαρητήρια του Αλ. Τσίπρα στους πυροσβέστες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισκέφτηκε το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και συνεχάρη το δυναμικό του για τις διαρκείς προσπάθειες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, του απένειμε τιμητική πλακέτα, και λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών το εξής μήνυμα: «Πάντα δίπλα στον Πολίτη με αυταπάρνηση. Εύχομαι δύναμη και αντοχές σε όλους και όλες τους πυροσβέστες και τους ανθρώπους που λειτουργούν δίπλα στην κοινωνία».
Επίσης, ο κ.Τσίπρας επισκέφτηκε το περίπτερο όπου φιλοξενείται το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης».
Συναντήθηκε με εργαζόμενους του Μετρό, παρουσία του πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννη Μυλόπουλου και ακολούθως επισκέφτηκε το περίπτερο 7 όπου στεγάζονται εταιρείες και επιχειρήσεις ανάπτυξης και επενδύσεων. Είδε από κοντά ένα ρομποτάκι του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας, ενώ πέρασε από τα σταντ της Ακαδημίας Αθηνών, του Thess intec όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Ευθυμιάδη, του ΕΣΠΑ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Επίτιμο μέλος του Ηρακλή και οι φανέλες δώρο από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ
Σε επίτιμο μέλος του Γ.Σ. Ηρακλής ανακηρύχθηκε ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο της ομάδας. Ο πρόεδρος του Γ.Σ. Ηρακλής, Φώτης Θέος, τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του όσον αφορά τη σωτηρία του συλλόγου, ενώ του μίλησε για τα σχέδια των κυανόλευκων να δημιουργηθεί γήπεδο στους Χορτατζήδες.
Στο περίπτερο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ οι υπεύθυνοι του χάρισαν τις νέες ασπρόμαυρες φανέλες της σεζόν για τον ίδιο αλλά και για τα παιδιά του.
Ο κ. Τσίπρας κατά την περιοδεία επισκέφτηκε ακόμη τα περίπτερα της Ναυτεμπορικής, της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και των Ευέλικτων Οργανικών Φωτοβολταϊκών όπου είχε συνάντηση με τον καθηγητή, Στέργιο Λογοθετίδη.
Περνώντας από το περίπτερο της μπύρας «Νύμφη» οι υπεύθυνοι θέλησαν να τον κεράσουν ένα ποτήρι, με τον κ.Τσίπρα, όμως, να δηλώνει χαριτολογώντας πως «εάν ξεκινήσουμε από τώρα τις μπύρες δεν θα κάνουμε δουλειά». Ωστόσο, υποσχέθηκε πώς θα την δοκιμάσει κάποια στιγμή στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε αρκετές στάσεις στους χώρους της ΔΕΘ για να βγει φωτογραφίες με τους επισκέπτες που του ζητούσαν μία σέλφι, ενώ συνοδευόταν από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
Συνάντηση με τους απεργούς της «Μαλαματίνα»
Πριν από την περιοδεία του στην 86η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προδευτική Συμμαχία μετέβη στο εργοστάσιο της εταιρίας «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι και συναντήθηκε με τους απεργούς.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στον αγώνα που κάνουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στη χώρα.
Στη συνομιλία που είχε με τους απεργούς χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νόμο Χατζηδάκη και δεσμεύτηκε για την κατάργησή του διότι όπως είπε «αυτό αυτό θα είναι το μέλλον αν αφήσουμε αυτό το έκτρωμα μα εφαρμοστεί στην πράξη».
«Η εταιρεία μπήκε σε σχέδιο εξυγίανσης όπου οι έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές και ένα μέρος του χρέους και τώρα σας λένε 15 απολύσεις και ατομικές συμβάσεις. Να πούμε την αλήθεια, τηρώντας το νόμο Χατζηδάκη», είπε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι οι απεργοί της «Μαλαματίνα» δίνουν μια μάχη στην πρώτη γραμμή και δεν έχουν απλά την αμέριστη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και «κάθε δημοκρατικού πολίτη και κάθε εργαζόμενου που βλέπει με αγωνία το μέλλον της αβεβαιότητας που έχετε εσείς και στο δικό του μέλλον». Ο ίδιος σημείωσε ότι θέλει να ενθαρρύνει την προσπάθεια που κάνουν με τον αγώνα τους και τόνισε ότι πρέπει να ξέρουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, ότι δεν θα είναι εύκολο να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. «Χωρίς τους εργαζόμενους, καμία επιχείρηση δεν πάει μπροστά. Αυτή η λογική της συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών και της αύξησης της κερδοφορίας είναι μια λογική που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Γιάννης Φραγγίδης, είπε ότι οι απεργοί ζητούν την τήρηση της νομιμότητας και όσων έχουν συμφωνηθεί με την εταιρεία. Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με 20% περικοπή του μισθού τους, σε μισθούς που φθάνουν τα 900 και τα 1200 ευρώ ύστερα από 30 χρόνια εργασίας.
«Εμείς τηρούμε την δικαστική απόφαση του σχεδίου και η διοίκηση τηρεί το νόμο Χατζηδάκη», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου.
Οι απεργοί χάρισαν στον κ.Τσίπρα ένα μπλουζάκι που γράφει: «Απεργοί ΜαλαΜΑΤίνα- Μια φωνή μια γροθιά» κι εξήγησαν τον συμβολισμό με τα 3 μαύρα γράμματα (ΜΑΤ), με τον οποίο όπως είπαν ήθελαν να καταδείξουν την διαμαρτυρία τους για την έντονη αστυνομική παρουσία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι τους τελευταίους δύο μήνες της απεργίας.